Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (1)

21 januari 2021

De Duitse arts en wetenschapper Heinrich Hermann Robert Koch (internationaal bekend als de beroemde Robert Koch) werd op 11 december 1843 geboren in het Duitse Clausthal in de Harz en overleed op 27 mei 1910 in Baden-Baden (D). In 2020 is het 110 jaar geleden dat een groot wetenschapper en vooral medicus door een fatale hartaanval overleed.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (1)

Robert Koch op postzegels

Voor zijn bijzondere ontdekking van de tuberculosebacterie werd Robert Koch (1843-1910) onderscheiden met de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde in 1905. Als één van de belangrijkste grondleggers van de bacteriologie gaf hij op bijzondere wijze de voortgang van de geneeskunde een beslissende impuls.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (1) - 4

In een film over de resultaten van zijn prestaties werd hij “De bestrijder van de dood” genoemd. Toen Robert Koch in 1843 geboren werd, lag onze gemiddelde levensverwachting maar net boven de 30 jaar. Robert Koch werd geboren als één van de dertien kinderen van Hermann Koch en Mathilde Julie Henriette Biewend.

Zijn vader was mijnbouwingenieur. Als kind spaarde hij mineralen, korstmossen en insecten. Verzamelaars van postzegels en andere filatelistische uitgaven, die kiezen voor een opzet van de thematische postzegelverzameling “Robert Koch op postzegels”, worden in ruime mate verrast op een fascinerende, rijk gevarieerde en leerzame collectie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen