Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (4)

17 januari 2021

Bij een keuze voor het verzamelen van postzegels met afbeeldingen van Nobelprijswinnaar Alexander Fleming of met afbeeldingen van objecten en delen uit zijn jarenlange onderzoekingen naar vaccins en naar de succesvolle werking ervan is het ervaren van het werk en successen van andere wetenschappers, onderzoekers en assistenten een interessante uitbreiding van een basiscollectie.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (4)

Alexander Fleming op postzegels

Actieve verzamelaars raken ‘verstrikt’ in de hoeveelheid successen en teleurstellingen in het medische circuit in het laboratorium en in de praktijk. Toch ontstaat er daardoor weer een reuze uitdaging om ook daarover kennis en ervaringen te verzamelen op postzegelformaat. Een verrassende wereld in de historische en dagelijkse strijd voor de gezondheid en kwaliteit van ons leven en werken ligt dan geheel open om ook in de toekomst steeds meer postzegels en andere filatelistische uitgiften toe te voegen aan een steeds maar groeiende en sterker wordende hoofdcollectie en bijbehorende kleinere verzamelgebieden.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (4) - 4

Het eerste succes van Fleming werd echt werkelijkheid door de resultaten van het zoek- en experimenteerwerk van twee scheikundigen van de universiteit van Oxford. Onderzoekers Ernst Boris Chain en Howard Florey zijn er in 1940 in geslaagd als eersten de werkzame stof te isoleren. Na deze stap werd penicilline op grote schaal toegepast in de Tweede Wereldoorlog om diverse infectieziekten te bestrijden.

In zijn toespraak bij het ontvangen van de Nobelprijs voorspelde Fleming reeds het probleem van een antibiotische resistentie, waarbij bacteriën resistentie kunnen ontwikkelen tegen penicilline en tegen andere antibiotica wegens een gerede kans op overmatig gebruik. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen