Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (5)

18 januari 2021

De binnen het filatelistisch thema Geneeskunde opgebouwde deelcollectie met postzegels van Alexander Fleming leidt bij de verzamelaar ongetwijfeld tot een mini of een grote zoektocht naar meerdere ontdekkingen, uitvindingen en ontwikkelingen in de geneeskunde in het algemeen of in het bijzonder in specifieke onderwerpen. Het is dan vrijwel zeker dat er dan een enorm groot verzamelgebied beschikbaar komt.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (5)

Alexander Fleming op postzegels

Om de verzamelaars een beetje op weg te helpen selecteerden wij een aantal wetenschappers en onderzoekers, die eveneens veel bijgedragen hebben aan de ontwikkeling van de geneeskunde. In relatie tot het werk van Alexander Fleming noemen we Paul Ehrlich (1854-1915), die het middel salvarsan ontdekte voor de behandeling van syfilis.

Bij het bestuderen van de ontwikkelingen in de geneeskunde in de tijd van Fleming komt de verzamelaar ook de Oekraïns-Amerikaans microbioloog en biochemicus Selman Abraham Waksman (1888-1973) tegen. Hij ontdekte het eerste effectieve antibioticum tegen tbc. Zo wordt Joseph Lister (1827-1912) de vader van de antiseptische chirurgie genoemd.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (5) - 4

Voor de actieve verzamelaars zijn er uitstekende informatiebronnen beschikbaar om meer te weten te komen over de geschiedenis van de geneeskunde. Uit de OF-Boekencollecties stellen wij twee interessante boeken voor. De Australische Post publiceerde de geschiedenis van de geneeskunde in het algemeen en in het bijzonder die in Australië. De artikelen zijn ruim geïllustreerd met foto’s en kleurrijke plaatjes van Australische postzegels. In de tweede publicatie staat de gehele historie.

(De serie verzamelbladen "Alexander Fleming" heeft inmiddels (jan.2021) een omvang van 19 bladen en zal door de gedetailleerdheid van het interessegebied rondom bacteriën en virussen in omvang toenemen).


Gerelateerde artikelen