Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (2)

15 januari 2021

Die bijzondere internationale gebeurtenis was de toekenning in 1945 van de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde aan Alexander Fleming als één van drie ontdekkers van het antibioticum penicilline. De andere twee ontdekkers zijn Howard Walter Florey en Ernst Boris Chain. Op jonge leeftijd was Fleming betrokken bij het onderzoek naar autovaccins.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (2)

Alexander Fleming op postzegels

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als medisch officier in militaire ziekenhuizen, waar hij kennismaakte met door bacteriën geïnfecteerde wonden bij opgenomen militairen, die met bestaande ontsmettingsmiddelen slecht behandelbaar waren. Het liet hem niet los en ging hij op zoek naar een succesvolle aanpak. In 1921 isoleerde hij het enzym lysozym, dat voorkomt in het eiwit van kippenei en in tal van secreties van het menselijk lichaam en dat ook bacteriën kan vernietigen. (Wordt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (2) - 4


Gerelateerde artikelen