Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (2)

22 januari 2021

Na de tijd op lagere en middelbare school startte hij de studie medicijnen in 1862 aan de universiteit van Göttingen. Robert Koch groeide op in een vlijtige familie die zijn interesse voor biologie al vroeg stimuleerde. Na het afronden van zijn studie medicijnen met een staatsexamen wijdde hij zich aan onderzoek naar het bestrijden van besmettelijke ziekten.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (2)

Robert Koch op postzegels

Na een kort dienstverband als legerarts tijdens de Frans-Duitse Oorlog (1870/1871) werd hij huisarts in Wollstein. Van zijn echtgenote kreeg hij op zijn 29e verjaardag zijn eerste onderzoekmicroscoop cadeau en bouwde hij een hoek van zijn Wollsteinkliniek om tot een laboratorium en begon er de ziekten van zijn patiënten te bestuderen. In 1880 kwam hij te Berlijn in dienst bij het Keizerlijke Gezondheidsinstituut (Ministerie van Gezondheid).

Voordat hij ging werken als wetenschapper bij het Keizerlijke Gezondheidsinstituut te Berlijn, was hij plattelandsarts. Met zijn aanleg en talent voor medisch onderzoek ontwikkelde hij nieuwe bacteriologische procedés om ziektekiemen op kweek te krijgen en zichtbaar te maken onder de microscoop.

Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Robert Koch (2) - 4

Hij werd beroemd met de ontdekking dat bacteriën veroorzakers zijn van miltvuur (Bacillus anthracis) in 1877, tuberculose (Mycobacterium tuberculosis) in 1882 en, op een expeditie naar Egypte en Calcutta, cholera (Vibrio cholerae) in 1883. Het kiezen voor verzamelen van postzegels met en over Robert Koch geeft de verzamelaar een schat aan informatie over onze gezondheidszorg. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen