Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (3)

31 januari 2021

De auteur van de wetenschappelijke kennisbron over het leven en werk van de beroemde Christiaan Huygens, geeft de lezer meteen al een beeld over de relaties tussen de familie Huygens en Descartes. Christiaan studeerde aan verschillende universiteiten. Hij begon met rechten, had al snel belangstelling voor wiskunde en zou zich zijn leven lang voor wiskundige vraagstukken blijven interesseren.

Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (3)

Een eeuw van licht - Het leven van Christiaan Huygens

Zeer verhelderend schrijft de auteur over het werk van Huygens. Op het gebied van lenzen, sterren en optische instrumenten deed hij veel onderzoek, waarvan hij de resultaten publiceerde in “Dioptrica”. Net als Descartes zocht hij naar verbeteringen van optische instrumenten. Hij beschreef de projectie van lichtbeelden en sleep zelf lenzen. Ook zijn werk als sterrenkundige wordt zeer gewaardeerd.

Zijn verblijf in Parijs was voor hem zeer inspirerend en heeft veel wetenschappelijke publicaties opgeleverd. Het najaar van 1659 was zijn meest creatieve periode. Hij publiceerde onder andere de wet van de slinger en een wet voor de centrifugale kracht en was auteur van SF-achtige verhalen. Daarna was hij actief met verrekijkers, klokken, pompen en het verklaren van halo’s.

Op het gebied van wiskunde presenteerde hij kansberekening, de differentiaal- en integraalrekening en de mathematische slinger. In 1689 maakte hij nog een reis naar Londen voor een ontmoeting met Isaac Newton. Voor de ontwikkelingen in de fysica zorgde hij voor een verklaring van licht als golfverschijnsel in zijn Traité de la Lumière uit 1690 en onderzocht hij de dubbele breking van lichtstraling in kristal en stelde de theorie voor gepolariseerd licht op en beschreef het principe van de stoommachine.

Proef de sfeer en maak kennis met de wereld van Huygens door een bezoek aan het schitterende Huygensmuseum Hofwijck in Voorburg en lees vooraf dit fantastische informatieve boek. Het boek bevat twee gedeelten met kleurrijke afbeeldingen en sluit af met een zeer uitgebreid trefwoorden- en begrippenregister en uitgebreid literatuuroverzicht.

Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (3) - 2 Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (3) - 3 Christiaan Huygens bracht wetenschap op hoog niveau (3) - 4
Een officiële ECU-munt met vader en zoon Christiaan Huygens.

ISBN 978-94-004-0556-1, “Een eeuw van licht - Het leven van Christiaan Huygens”, Hugh Aldersey-Williams, Uitgeverij Thomas Rap, 2020, 486 pagina’s.