Portretten van personen met wetenschappelijke ervaring (2)

2 februari 2021

Aan de hand van zelf uitgekozen foto's, die door de wetenschappers zijn afgeleverd bij de kunstzinnige initiatiefnemer, schilderde Luca Del Baldo zijn serie portretten die in deze publicatie zijn gereproduceerd. De portretten zijn toegelicht door de geportretteerden door soms korte en veelal door lange teksten, als een reactie op het zien van hun portret en bij velen daarvan als een waardevolle uitwisseling van activiteiten, kennis en ervaring.

Portretten van personen met wetenschappelijke ervaring (2)

The Visionary Academy of Ocular Mentality

De kunstenaar schonk aan het eind van alles het originele kunstwerk aan de geportretteerde en de geportretteerde schonk haar of zijn schriftelijke reactie. Het resultaat van deze samenwerking is een uniek en diepgaand gesprek geworden tussen beeld en tekst, gericht op het raadsel van het menselijk gezicht in al zijn verschijningsvormen.

Dit afgeronde project lijkt zeer veel op het enorme project van Aby Warburg. De Duitse kunsthistoricus Aby Moritz Warburg is vooral bekend geworden door zijn opzet van een uitgebreide beeldbibliotheek voor culturele studies. Uit het grote aantal personen selecteerden wij twee portretten van personen, die veel betekenen voor het fenomeen van visuele perceptie.

Portretten van personen met wetenschappelijke ervaring (2) - 2 Portretten van personen met wetenschappelijke ervaring (2) - 3
Voorbeelden van portretten uit een serie van 96, geschilderd door Luca Del Baldo. Wij selecteerden uit dit fascinerende aantal afbeeldingen de portretten van Martin Kemp en Semir Zeki. Beiden zijn expert op het gebied van perceptie.

Martin Kemp is expert op het gebied van kunstgeschiedenis en schreef onder andere een biografie over Leonardo da Vinci, organiseerde kunstexposities en is deskundige in de visuele perceptie. De neurobioloog Semir Zeki is ook expert op het gebied van visuele perceptie en auteur van bestseller A Vision of the Brain. Van de Zuid-Afrikaanse-Britse kunsthistorica, auteur en professor in genderstudies staan zelfs 2 geschilderde portretten in het boek.

ISBN 978-3-11-069519-9, “The Visionary Academy of Ocular Mentality”, Luca Del Baldo, Walter de Gruyter, 2020, 460 pagina’s.