Filatelistische aandacht voor: René Magritte (1)

16 februari 2021

De surrealistische schilder en kunstenaar René Magritte (1898-1967), geboren in het kleine Belgische dorp Lessines, heeft een fantastisch, magisch en boeiend oeuvre aan schilderijen, tekeningen en sculpturen voor ons achtergelaten. Magritte was geniaal, honkvast en onvoorspelbaar, extravagant en bedachtzaam, een hardnekkige bangerd en soms prikkelbaar en was bovendien geen eenvoudig persoon. Complex en gekweld als hij was, uiterlijk ook zachtaardig en soms zeer heftig, ging hij zeker de lach en de mystificatie niet uit de weg.

Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (1)

René Magritte op postzegels

René Magritte was een onverzadigde schepper van vormen en een geniale meester in het realiseren van surrealistische illusies. Telkens weer is het zien van zijn kunstwerken een belevenis in onze visuele waarneming. Zijn kunst van het spel van werkelijkheid, illusie en optisch bedrog is wereldbekend geworden en dient veelvuldig als inspiratiebron voor vele tekenaars, kunstenaars, schrijvers en ontwerpers.

Minder bekend van hem en zijn echtgenote Georgette is hun gezamenlijke liefde voor de gevoelige plaat. Een zeer grote collectie foto’s en films is bewaard gebleven en een deel daarvan wordt regelmatig getoond in exposities over zijn leven en zijn werk. Hij gebruikte zijn foto’s voor het opdoen van ideeën voor zijn kunstzinnige ontwerpen en maakte veel kiekjes in huiselijke sfeer, tijdens uitjes, vakanties en bezoek aan vrienden.

Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (1) - 2 Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (1) - 3 Filatelistische aandacht voor: René Magritte  (1) - 4

Met zijn donkere pak en bolhoed speelt hij zichzelf voor talloze fotografen uit binnen- en buitenland en is hij vaak onderdeel van een voorstelling op het schilderij. Hij dwingt zijn publiek zijn werken bewust of onbewust te bekijken, te beoordelen, te analyseren en te bewonderen. Ook meerdere postzegels tonen details of zelfs complete beelden van schilderwerken van René Magritte.

Bij de opbouw van een postzegelcollectie met werk van René Magritte komen verzamelaars ook in aanraking met het werk van andere surrealistische kunstenaars op postzegels en krijgen daardoor veel informatie over deze unieke kunststroming in de moderne kunst. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen