Duitse kunstenaars reisden voor inspiratie naar Italië

3 februari 2021

In een periode vanaf 14 november van het vorige jaar tot en met 19 september 2021 vindt de ‘kunstdrieluik’ van de expositie “Het verlangen naar Italië” plaats. Het is een expositie geworden met ongeveer 100 schilderijen, werken op papier, foto's en sculpturen van 31 kunstenaars, die op een kleurrijke en indrukwekkende wijze voor het eerst in dit museumconcept laten zien, het kunstzinnige belang voor de groei van de Duitse avant-garde door hun korte of langer verblijf in Italië in de periode tussen de jaren 1905 en 1933.

Duitse kunstenaars reisden voor inspiratie naar Italië

Italiensehnsucht!

Daarmee is er een geweldig mooie expositie tot stand gekomen, die nog tot en met 21 februari 2021 is te bezoeken. Kijk wel vooraf op de site van het museum voor de mogelijkheden van een echt of een digitaal bezoek. Met Italië zijn na de overbekende Goethereis (1786-88) ook in de 20e eeuw meerdere Duitse kunstenaars verbonden, die voor uiteenlopende redenen in Italië werkten aan het realiseren van kunstwerken in de geheel eigen stijl.

Dat maakt de expositie daarom zo veelzijdig, divers en avontuurlijk. Bij de expositie verscheen een ruim geïllustreerde catalogus met afbeeldingen van werken van o.a. Ernst Barlach, Josef Eberz, Max Beckmann, Otto Pankok, Max Pechstein en Wassily Kandinsky. Van elke kunstenaar bevat het boek een interessante biografie en hun relatie tot Italië.

ISBN 978-3-86832-590-4, “Italiensehnsucht!”, Martina Padberg en Magali Wagner, Wienand-Verlag, 2020, 160 pagina’s.

Museum im Kulturspeicher, Oskar-Laredo-Platz 1, 97080 Würzburg, www.kulturspeicher.de.