Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (14)

25 april 2024

In het jongerenboek “De snor van Dalí” schrijft Gerrit Komrij op een uiterst boeiende, gezellige en vermakelijke wijze over de excentrieke uitstraling en de surrealistische kunstwerken van de Spaanse schilder en “meneer” Salvador Dalí. “Over hem gaat dit boek”, schrijft de auteur in zijn inleiding over deze wel heel vreemde en unieke kunstenaar.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (14)

Geschiedenis van het surrealisme

Aan de hand van prikkelende koppen en leuke benaderingen brengt hij op een zeer leuke wijze en begrijpelijk voor kinderen het wonderlijke werk en vooral de meest gekke uitspraken en handelingen in woorden en beelden. Door een verdeling in hoofdstukken als “Redder en genie”, “Surrealisme”, “Kote lettenkunst” en “Het rijk van de dromen” bespreekt de auteur alle kanten van de beroemde kunstenaar en genie Dalí.

Het kleurrijk geïllustreerde boek geeft ook zeer leerzame stukken over optische illusies en verwisseling van beelden in gewone schilderijen. Dalí waarschuwt kinderen dat zij de wereld niet vanuit één hoek moeten bekijken. Terecht merkte hij op dat: “Wie vanuit één punt naar de dingen kijkt, beseft op het laatst niet meer dat dingen ook een achterkant hebben”. De lezer vindt ook een beschrijving over zijn weg van schooljongen naar kunstschilder en uiteindelijk naar zijn ondeugende handelingen, uitdagingen en zijn meesterlijke voorstellingen.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (14) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (14) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (14) - 4

Salvador Dalí was de allereerste televisiester onder kunstschilders, schilderde stereoscopische voorstellingen en was ook begaafd als verteller, schrijver en ontwerper. Om het boekje op een bijzondere wijze af te sluiten heeft de auteur gezorgd voor de weergave van een gesprek tussen het genie Dalí en een horlogemaker uit Barcelona. Het gesprek eindigt met een voor Salvador Dalí typische opmerking. (Wordt vervolgd).

ISBN 90-400-9075-0, “De snor van Dalí”, Gerrit Komrij, Waanders Uitgevers, 2005.


Gerelateerde artikelen