Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (11)

21 april 2024

Verzamelaars van postzegels worden ook regelmatig verrast op het verschijnen van werken van Andy Warhol op frankeergeldige postzegels. Thematische postzegelverzamelaars vinden in het thema Kunst een fascinerend aanbod aan kunstwerken van Salvador Dalí op postzegels. De reguliere ontmoetingen, gesprekken en hun gezamenlijke activiteiten vonden voornamelijk plaats in een periode van de 60-er en 70-er jaren van de 20e eeuw in de USA.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (11)

Pioniers van het surrealisme

Beide kunstenaars waren in hun jonge jaren erg verlegen. Beiden gingen daarmee op een bepaalde manier om. Later ontwikkelde Dalí zich als een extraverte persoon en Warhol zich als een introverte persoon. Hoe Dalí zich als extraverte kunstenaar demonstreerde en voorzag van bijzondere kleding, voorwerpen en opmaak is zeer bekend bij de vele liefhebbers van zijn optredens, video’s, films, publicaties en zijn openingen van exposities.

De auteur geeft daarvan een fascinerende beschrijving en heeft uit de interviews ervaren dat beiden regelmatig aandacht trokken met provoce-rende en veelal flink schokkende sexuele opmerkingen, toespelingen en grappen. Een andere overkomende typische eigenschap van de kunstenaars was dat zij zich gedroegen als hypochonders. De rol van Gala, de vrouw van Dalí, is eveneens uitgebreid beschreven. Gala speelde in het leven van Salvador Dalí een dominante rol en zette Dalí aan tot extra producties van schilderijen en objecten.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (11) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (11) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (11) - 4

De basis voor zijn fortuin legde Dalí tijdens zijn verblijf in de USA. In de kunstwereld wordt Dalí wel de vader van de pop art genoemd door onder andere zijn werken in de 30-er jaren. De auteur onderzocht ook of er echt sprake was van een vriendschap tussen de kunstenaars. Een dubbel geweldig boek voor Warhol en Dalí fans, voor postzegelverzamelaars van het thema surrealisme in de kunst en voor kunstliefhebbers van het surrealisme en de pop art. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-85881-774-7, “Salvador Dalí & Andy Warhol”, Torsten Otte, Uitgeverij Scheidegger & Spiess, 2016.


Gerelateerde artikelen