Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (10)

20 april 2024

In de wereld van kunst, kunstuitingen en in de kunstgeschiedenis waren de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) en de Amerikaanse kunstenaar Andy Warhol (1928-1987) zonder enige twijfel de twee meest besproken en spraakmakendste artiesten van de 20e eeuw. Bovendien zijn zij de belangrijkste vertegenwoordigers van respectievelijk het surrealisme en de pop art kunststroming.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (10)

Geschiedenis van het surrealisme

Veel kunstwerken uit hun oeuvres zijn inmiddels benoemd als iconen van de moderne kunst en zijn overal waar deze werken worden getoond gewaardeerde trekpleisters voor de musea. Ondanks de verschillende kunststijlen in hun kunstuitingen hadden de kunstenaars een grote gemeenschappelijkheid in hun benaderingen van de rol van publiciteit en het bewerken van hun fans en van de pers. Beiden bewogen zich in de openbaarheid excentriek en extravagant.

En in het leven zonder de kunst zijn er ook veel bijzondere overeenkomsten tussen beide kunstenaars. In het kunstboek “Salvador Dalí & Andy Warhol” is een uitgebreid beeld gegeven van de biografieën van beide kunstenaars en interessante beschrijvingen over de persoonlijke levensstijlen, belevenissen, visies op het leven, maatschappij, milieu en de grote jacht naar bekendheid en rijkdom gegeven. De auteur reconstrueert als het ware de weg naar hun internationale betekenis en een erkenning als kunstenaars.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (10) - 4

Hij maakte voor zijn opzet gebruik van literatuur en vooral van de resultaten uit meer dan 130 interviews. Aan de hand van de inhoud van brieven van personen die regelmatig omgingen met beide kunstenaars krijgen lezers meer te weten over het boeiende en persoonlijke leven van de artiesten Dalí en Warhol.

Zowel Salvador Dalí als Andy Warhol, wiens ouderlijke wortels in Europa lagen, voelden zich aangetrokken tot hun moeders en spraken ook regelmatig over de moederlijke gevoelens. Warhol is overigens in de USA geboren. Het Amerikaanse tijdschrift TIME Magazine speelde een belangrijke rol in de promotie van de werken van Salvador Dalí. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen