100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (1)

18 april 2024

In 1924 verscheen André Bretons eerste publicatie “Manifeste du Surréalisme” en ontstond daarmee het surrealisme als een nieuwe fascinerende kunststroming. Een eeuw later vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel de honderdste verjaardag van het surrealisme met de expositie “Imagine! 100 jaar internationaal surrealisme”.

100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (1)

Imagine! 100 jaar internationaal surrealisme

Met werk van René Magritte, Giorgio de Chirico tot Jackson Pollock, Salvador Dalí, Dorothea Tanning, Man Ray en Leonor Fini brengt “Imagine!” grote namen van het surrealisme samen en licht de beweging toe aan de hand van thema’s als de droom, het labyrint, het onbekende, het onderbewuste en de metamorfose.

De grote expositie legt ook interessante verbanden tussen stijlen van deelnemende kunstenaars aan de hand van ruim 130 kunstwerken in de vorm van schilderijen, werken op papier, sculpturen, objecten, assemblages en foto’s en belicht raakvlakken en verwantschappen, maar ook de breuklijnen tussen surrealisme en een van de voorgangers, het symbolisme. (Wordt vervolgd).

100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (1) - 2 100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (1) - 3 100 jaar surrealisme wordt groots gevierd in Brussel (1) - 4
Een sfeerbeeld uit de expositie Imagine! Brussel.

ISBN 978-94-6478-111-3, “Imagine! 100 jaar internationaal surrealisme”, Francisca Vandepitte, Didier Ottinger, Marie Sarré en Paolo Scopelliti, Uitgeverij Ludion, 2024, 240 pagina’s.

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Regentschapsstraat 3, B-1000 Brussel, www.fine-arts-museum.be.


Gerelateerde artikelen