Visuele illusies van Salvador Dalí

2 maart 2024

Onder de veelbelovende titel “Dalí’s Optical Illusions” verscheen er een prachtig uitgevoerd kunstboek. Schrijfster Dawn Ades heeft er werkelijk een schitterende uitgave van gemaakt. De veelal gedetailleerde beschrijvingen over het boeiende leven, de veelzijdige ontwikkelingen en de vele prachtige kunstwerken van Salvador Dalí worden afgewisseld met kleurrijke reproducties van werken van Dalí.

Visuele illusies van Salvador Dalí

Dalí’s Optical Illusions

Ook andere auteurs droegen bij aan de inhoud van dit boek met beschrijvingen over de veelzijdigheid en genialiteit van Dalí. Het boek verscheen naar aanleiding van een reizende tentoonstelling met meer dan 70 kunstwerken. Naast genoemde beschrijvingen bevat dit kunstboek de afbeeldingen van de geëxposeerde kunstwerken.

De expositie vond plaats in het Wadsworth Atheneum Museum of Art te Hartford (USA), in het Hirshborn Museum and Sculpture Garden te Washington (USA) en in de Scottish National Gallery of Modern Art te Edinburgh (Schotland). De inhoud van de expositie werd hoog gewaardeerd door de bezoekers. Dalí wist veel af van de geschiedenis van de kunst en gebruikte meerdere stijlen en eigenschappen van andere kunstenaars in zijn werken.

Toch zijn de kunstwerken van Dalí zeer herkenbaar geworden en bezitten inmiddels een geheel eigen erkende uitstraling. Hij had bovendien veel belangstelling voor het fenomeen van de anamorfose. Het boek geeft daarover uitgebreide beschrijvingen en veel illustraties.Ook is er aandacht voor zijn experimenten met andere optische verschijnselen, optische illusies en perspectief. Dalí experimenteerde in zijn kunstwerken voorts met stereoscopie en holografie. Een boek dat beslist thuis hoort in de bibliotheek of boekencollectie van liefhebbers van Salvador Dalí.

ISBN 978-0-300-08177-0, “Dalí’s Optical Illusions”, Dawn Ades, Yale University Press, 2000, 195 pagina’s.


Gerelateerde artikelen