Dalí als een excentrieke genie die wist wat hij veroorzaakte

3 juni 2023

De fascinerende surrealistische meesterwerken van kunstschilder Salvador Dalí worden wereldwijd bewonderd om hun excentrieke metaforen. Veel minder bekend zijn echter zijn bijzondere en soms merkwaardige geschriften, waarin hij zich met verve en in een verbijsterende ongeraffineerde stijl bezighoudt met het menselijk lichaam en seksualiteit.

Dalí als een excentrieke genie die wist wat hij veroorzaakte

Dalí and Me

De Franse kunstcriticus en auteur Catherine Millet heeft zich jarenlang verdiept in Dalí’s artistieke oeuvre en zijn geschriften. De inhoud van het boek “Dalí and Me” als een essay is de uitdrukking van een zeer persoonlijke lezing van zijn zelf reflecterende teksten. Dit cruciale boek legt de invloed van Salvador Dalí op zijn hedendaagse kunstenaarscollega's uit en onthult zijn narcisme, de beperkingen en zijn visuele vindingrijkheid. De tekst is aangevuld met zelden gepubliceerde foto's en schilderijen van Dalí en andere kunstenaars die de beschrijving van Millet perfect aanvullen.

“Ik ben zevenendertig jaar oud. Het is 30 juli 1941, de dag dat ik mijn uitgever beloofde dit manuscript af te maken. Ik ben helemaal naakt en alleen in mijn kamer in Hampton Manor. Ik nader de spiegel op de kleerkast en bekijk mezelf: mijn haar is nog zwart als ebbenhout, mijn voeten hebben nog niet het vernederende stigma van een enkele likdoorn gekend: mijn lichaam lijkt precies op dat van mijn puberteit, behalve mijn buik die dikker is geworden”, een citaat van Salvador Dalí.

Dalí als een excentrieke genie die wist wat hij veroorzaakte - 2 Dalí als een excentrieke genie die wist wat hij veroorzaakte - 3

ISBN 978-3-85881-711-2, “Dalí and Me”, Catherine Millet, Verlag Scheidegger & Spies, 2008, 184 pagina’s.


Gerelateerde artikelen