Het leven van Dalí vol met illustraties

28 maart 2023

Het levensverhaal van de excentrieke en surrealistische Salvador Dalí is continue gekoppeld met de kunst van het tekenen, fotograferen, schilderen, illustreren en het schrijven van artikelen en registreren van films en optredens. De veelzijdigheid van Dalí staat borg voor fascinerende kunst en kunst met veelal een bijzondere betekenis.

Het leven van Dalí  vol met illustraties

Salvador Dalí: an illustrated life

Met de inhoud van het geïllustreerde boek “Salvador Dalí: an illustrated life” is het gelukt om die veelzijdigheid van Dalí op voortreffelijke wijze in beeld te brengen. Het boek bevat foto’s uit het privé album, tekeningen uit zijn schetsboeken, brieven, affiches en commerciële ontwerpen. Ook krijgt de lezer een fascinerend beeld van een groot aantal meesterwerken van deze geweldige artiest.

Bovendien zijn er veel foto’s, die nauwelijks in de openbaarheid zijn geweest. De auteur en medewerkers van dit kunstboek volgen nauwkeurig het leven en werk van Dalí op de voet. Alles begint met zijn kinderjaren in Figueres en Cadaqués en zijn eerste tekeningen vinden hun weg naar uitgevers. Tijdens de kunststudies in Barcelona en Madrid ontstaan zijn eerste schilderijen en in de Parijse tijd zijn eerste grote surrealistische werk.

Dalí putte inspiratie uit de oorlog en uit vele technologische ontwikkelingen, zoals die van de atoombom, stereoscopische en holografische beelden. Op het gebied van optische illusies was Dalí een expert. Dit mooie fotoboek is bijzonder geschikt voor elke liefhebber van Dalí’s kunstwerken.

ISBN 978-1-85437-759-3, “Salvador Dalí: an illustrated life”, Montse Aguer Teixidor, Tate Publishing, 2007, 375 pagina’s.


Gerelateerde artikelen