Dalí als illustrator

3 april 2023

Het kleurige en geïllustreerde kunstboek “Salvador Dalí als illustrator” verscheen naar aanleiding van een reeks exposities in Polen. De auteurs en samenstellers van dit boeiende boek hebben gebruik kunnen maken van verschillende kunstbronnen en van de kunstwerken in de omvangrijke kunstcollectie van Hannelore Neumann en Helmut Rebmann. Het tweetalige boek (Duits en Spaans) beschrijft op een uiterst interessante, duidelijke en prikkelende wijze over het grafische werk van Dalí.

Dalí als illustrator

Salvador Dalí als Illustrator

Het werk van Salvador Dalí (1904-1989) als graficus, tekenaar en boekillustrator is veel minder bekend dan het surrealistisch werk als kunstschilder en surrealist, maar bij nadere beschouwing van bijzondere waarde, inhoud en uitstraling. Hij heeft vele eigen kunstboeken samengesteld en geïllustreerd of deed dat met overgave voor zijn opdrachtgevers. Het boek in die vorm heeft een ruime plaats verworven in de kunstgeschiedenis.

De verzamelaars van het grafische werk van Dalí waren gefascineerd door de experimenten en de durf om de kijker te prikkelen en kochten op grote schaal originele en geïllustreerde kunstenaarsboeken en studiebladen van hem te verzamelen. Het grafische werk van Dalí heeft een grote zelfstandigheid en is uitzonderlijk van beeldinhoud en vertelkracht. Soms een tikkeltje pervers en soms door de grotere oplagen niet vrij van commerciële bedoelingen. Het boek geeft vele voorbeelden van scheppingen van deze geweldige kunstenaar met een zichtbare voorliefde voor surrealisme en is een inspiratiebron voor liefhebbers.

ISBN 83 89747 19 7, “Salvador Dalí als Illustrator”, Dorota Folga-Januszewska en Anna Manicka, Bosz Publishers, 2007, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen