Kunstobjecten Salvador Dalí getoond in museum in Siena

15 december 2022

In het historische gebouw van het Palazzo delle Papesse in het Italiaanse Siena vond een heel bijzondere Dalí-expositie plaats met een keur aan kunstzinnige objecten als een spiegel van Salvador Dalí’s interesse voor de wetenschappen en voor de resultaten van studies van Galileo Galilei. De expositie onthulde de werken van Dalí waarin de meester van het surrealisme de fundamentele concepten van natuurkunde en van wiskunde in ruimte, tijd en zwaartekracht.

Kunstobjecten Salvador Dalí getoond in museum in Siena

Salvador Dalí Siena

De expositie stelde de bezoeker in staat om een weinig bekend aspect van Dalí te leren kennen, namelijk dat van zijn belangstelling voor de wetenschap. De basis van deze vorm van kunst slingert zich door de grootste ontdekkingen in zijn tijd en langs uiterst complexe concepten die Dalí weet te sublimeren tot eenvoudige, surrealistische en suggestieve beelden.

Kunstobjecten Salvador Dalí getoond in museum in Siena - 2 Kunstobjecten Salvador Dalí getoond in museum in Siena - 3
De ruimte-olifant, 1980; een voorstelling van het schilderij “The Temptation of St. Anthony” van Salvador Dalí uit 1946; gegoten in brons.

De zachte klokken, die de tijd en zijn relativiteit vertegenwoordigen, de laden als symbolen van het onbewuste en de verwijzingen naar wiskunde, met studies over platonische lichamen, de gulden snede en de vierde dimensie, geven zijn kunstwerken een magische ongeëvenaarde uitstraling. Wij bezochten bij ons bezoek aan Siena de museumwinkel voor enkele aankopen van publicaties en catalogi van Dalí.

Salvador Dalí Siena, catalogus Palazzo delle Papese, 2021, 72 pagina’s.


Gerelateerde artikelen