Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (8)

27 juni 2022

Kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) timmerde ook als persoon zichtbaar en merkbaar aan de weg voor aandacht en ruime bekendheid. Hij wilde een internationale beroemdheid zijn en liet zich veelvuldig fotograferen. Van alle bekende en minder bekende fotografen, die Salvador Dalí gefotografeerd hebben, heeft fotograaf Philippe Halsman zowel een zakelijke als een vriendschappelijke relatie opgebouwd met de extraverte zelfverzekerde persoonlijkheid Dalí.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (8)

Dalí wilde een internationale beroemdheid zijn.

Halsman en Dalí troffen zich in 1941 voor de eerste maal. De samenwerking duurde ruim 37 jaar en bracht ons interessante portretten, fotografische voorstellingen en bijzondere spraakmakende kunstwerken. Het fotowerk van Halsman blinkt ook nu nog uit door de unieke belichtingen en de uitgekiende posities van de gefotografeerden.

Over deze unieke fotograaf en het multitalent Dalí schreef auteur Anna Katharina Feldhaus een bijzonder studieboek in de vorm van een dissertatie voor het toekennen van de universitaire titel doctor in de filosofie. Haar gedetailleerde studie heeft geleid tot een rijk boek met een schat aan zeer mooie foto’s, veel beschrijvingen en fotografische voorbeelden van gezamenlijke kunstprojecten.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (8) - 4

Beiden zagen elkaar regelmatig in de New Yorkse fotostudio van Halsman, maar ook in Salvador Dalí’s zomerresidentie in het Noord-Spaanse dorpje Port Lligat. De auteur belicht op een aangename en onderhoudende wijze nagenoeg alle facetten van de veelal bizarre omstandigheden waaronder hun kunstprojecten tot stand werden gebracht. Een kijk achter de schermen vertelt over hulpmiddelen en de magie van speciale fotoprojecten. Met kunstenaar en artiest Dalí startte Halsman zijn opnamen in de serie psychologische portretten en kregen de eerste experimentele opnamen al snel een grote bekendheid.

Dalí en Halsman maakten steeds meer bizarre voorstellingen, zoals “Dalí in een ei”, “Dalí’s hoofd op een tafel” en “Dalí’s Atomicus”. Alle projecten zijn opgenomen in New York in de 40-er jaren van de 20e eeuw. Tot aan zijn dood in 1979 is Halsman trouw gebleven aan zijn opdrachtgever, vriend en collega kunstenaar en vonden beiden in het surrealisme een voedingsbodem voor fascinerende kunstvoorstellingen. Een uniek en leerzaam kunstdocument voor elke postzegelverzamelaar met interesse in het thema Dalí op postzegels. ISBN 978-3-86828-645-8, “Salvador Dalí & Philippe Halsman: Das gemeinsame Werk”, Anna Feldhaus, Kehrer Verlag, 2015. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen