Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (5)

24 juni 2022

De Rotterdamse Kunsthal presenteerde in 2004 ter gelegenheid van het feit dat honderd jaar eerder Salvador Dalí werd geboren op 11 mei 1904 in de Spaanse stad Figueres, de tentoonstelling “Da Da Dalí”. Al op jonge leeftijd vertoonde Dalí een sterk karakter en demonstreerde hij zijn ongekende artistieke talenten. Zijn kritische uitlatingen werden niet altijd gewaardeerd.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (5)

In 1983 richtte hij samen met zijn partner Gala de Stichting Gala-Salvador Dalí op.

In 1940 vertrok hij voor meerdere jaren naar de Verenigde Staten, waar zijn succes op grote schaal zichtbaar werd in tentoonstellingen en optredens. In 1974 opende hij zijn eigen museum in Figueres. In 1983 richtte hij samen met zijn partner Gala de Stichting Gala-Salvador Dalí op. Daarvan was Dalí tot zijn overlijden in het jaar 1989 stimulator en voorzitter.

De bezoekers van de expositie maakten uitgebreid kennis met het werk van Dalí aan de hand van meer dan honderd vintages, collages en documentaire foto’s, gemaakt door fotograaf Werner Bokelberg toen hij en journalist Walther Hermann Schünemann in 1965 voor Stern Magazine deze excentrieke kunstenaar bezochten in zijn privéwoning aan de Spaanse Costa Brava in het prachtige vissersplaatsje Port Lligat.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (5) - 4

Het project Da Da Dalí was gebaseerd op een achtdaagse performance van Dalí samen met zijn vrouw Gala, de tamme ocelot en het Deense fotomodel Lotte Tarp. Dankzij het fotomodel ontwikkelden zich verschillende surrealistische scènes in en rond Dalí’s woning in Port Lligat. Dalí genoot van zijn bekendheid en liet dat ook altijd blijken. Zijn oeuvre bevat veel technologische innovaties, waaronder die van het toepassen van 3D-holografie en stereoscopie in zijn kunstwerken, was veelal controversieel, maar heeft toch een toonaangevende plaats gekregen in de geschiedenis van de moderne kunst.

Hoewel Dalí vooral bekend is als graficus en schilder, begaf hij zich ook op het terrein van nieuwe media als reclame, mode, film, fotografie, holografie en stereoscopie. De expositie “Alles Dalí” in het museum Boymans Van Beuningen liet de onbekende kant van één van de bekendste vertegenwoordigers van de kunst in de 20e eeuw en bood een overzicht aan schilderijen, tekeningen, foto’s, films, meubels en mode-ontwerpen. De aandacht voor de 100e geboortedag bracht een prachtige en kunstzinnige collectie aan Dalí-zegels. (Wordt vervolgd).