Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (3)

22 juni 2022

Salvador Dalí (1904-1989) had een hoge productie voor onder andere het spekken van zijn bankrekening en voor uitgaven van zijn vrouw. De publicatie geeft een beeld over de jeugdjaren en haalt schoolherinneringen op. Als kind vond Dalí al dat hij overal recht op had. Zelf gaf hij bijna niets weg. Dalí speelde al aan het begin van zijn carrière als begaafd kunstenaar met fenomenen van optische illusies en gezichtsbedrog.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (3)

Hij hunkerde in 1934 naar succes en roem.

De spectaculaire rotsen voor de kust van Cadaqués vormden voor hem inspiratiebronnen en zijn veelvuldig afgebeeld op de kunstwerken. De tekenaar brengt ze in beeld. Dalí bestudeerde heel grondig het werk van Sigmund Freud. Hij zou later in zijn kunst gaan experimenteren met Freudiaanse ideeën. Hij heeft met Freud in Engeland gesproken. Zijn eerste jaren met zijn Gala, die hij van een goede vriend afnam, waren vol armoede en wanhoop.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (3) - 4

Hij hunkerde in 1934 naar succes en roem. In Amerika kreeg hij alles wat hij begeerde. De auteur beschrijft de boeiende gebeurtenissen op aangename en onderhoudende wijze en heeft ook gezorgd voor mooie illustraties met afdrukken van kunstwerken, persfoto’s en scènes uit zijn films. Uiterst leerzaam voor jongeren en verder voor iedereen met belangstelling voor de kunst van Dalí en het surrealisme. ISBN 978-94-014-1573-6, “Dit is Dalí”, Catherine Ingram, Uitgeverij Lannoo.

De verzamelaars van postzegels met het werk van Salvador Dalí komen al snel in aanraking met de kunst van tijdgenoten, die zich ook interesseerden voor het surrealisme in de kunst, zoals kunstenaars als Max Ernst, René Magritte, Dorothea Tanning, André Masson, Marcel Duchamp, André Breton en Hans Arp. Slechts een selectie uit een lijst van ruim veertig internationaal bekende kunstenaars uit het surrealisme. Zegels met hun kunstwerken maken de collectie Dalí aantrekkelijker en nog waardevoller. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen