Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (4)

23 juni 2022

Op basis van de belangrijkste fasen in het leven en werk van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is een prachtig en leerzaam verhaal ontstaan in het kunstboekje “Het leven en werk van Salvador Dalí”. De jongeren, maar ook volwassenen die zich in het bijzonder interesseren voor de wonderlijke en begaafde kunstenaar Salvador Dalí, krijgen onder andere antwoorden op vragen als: “Waar werd Dalí geboren?”, “Waarom verhuisde hij naar Parijs?” en “Wat voor werken maakte hij?” Salvador Dalí werd op 11 mei 1904 geboren in de Spaanse stad Figueras.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (4)

Dalí wilde altijd al schilder worden.

Hij wilde altijd al schilder worden en ging als 17-jarige naar een kunstopleiding in Madrid. In het jaar 1926 ging hij naar Parijs en sloot zich aan bij een pas gevormde groep surrealisten en ontwikkelde zich als een gewaardeerd surrealistische kunstschilder. Het boekje neem de lezer mee in zijn privéleven en zijn geweldige kunstzinnige afbeeldingen.

Hij was ook een begaafd filmregisseur en zijn films zijn zeer spraakmakend. Als een excentrieke verzamelaar van allerlei voorwerpen verwerkte hij die voorwerpen in zijn voorstellingen in letterlijke zin of als afbeelding. Hij bedreef ook een vorm van wetenschap en publiceerde daarover. Dalí had ook veel belangstelling voor de technologische ontwikkelingen en experimenteerde daarmee in zijn kunstuitingen.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (4) - 4

Zo verwerkte hij hologrammen in zijn kunstwerken en installaties. Van een wonderlijke fascinatie zijn de stereoscopische schilderijen. Een tijdbalk met feiten en gebeurtenissen en een woordenboek sluiten dit interessante boekje voor kunstliefhebbers af. Het oeuvre van Dalí is vaak inspiratiebron voor postadministraties en postzegelontwerpers.

Regelmatig verschijnen postzegels en andere filatelistische producten met afbeeldingen van zijn kunstwerken. Zo krijgt de verzamelaar op een compacte wijze een betaalbare eigen kunstcollectie van schilderijen van Salvador Dalí op het formaat van een postzegel en een postzegelblok. ISBN 978-90-5495-947-2, “Het leven en werk van Salvador Dalí”, Leonie Bennett, Ars Scribendi Uitgeverij. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen