In Port Lligat voelde Dalí zich ontspannen en thuis

7 juni 2022

Het schitterende en waardevolle kunst- en fotoboek “Salvador Dalí at Home” laat de lezers kennismaken met de invloeden van de Catalaanse cultuur en traditie, het leven thuis en andere plaatsen waar hij woonde, op zijn leven en werk. Het prachtige boek is volledig geïllustreerd met meer dan 130 illustraties van beroemde werken, evenals minder bekende stukken, archiefbeelden, hedendaagse, landschaps- en persoonlijke foto's.

In Port Lligat voelde Dalí zich ontspannen en thuis

Salvador Dalí at Home

Het boek biedt unieke inzichten in de mensen en plaatsen die deze iconische kunstenaar hebben gevormd en hoe huizen en landschappen invloed hadden op zijn leven en zijn creatieve werkzaamheden. Zijn geboorteplaats Figueras ligt binnen de grenzen van een fascinerend landschap in Catalonië, liggend tussen de bergen van de Pyreneën en de Middellandse Zee.Een gebied waarin het landschap en de pijnbomen sporen laten zien van een harde wind vanuit het westen van Spanje.

Die wind is ook bekend als de tramontana, die bekend is als een droge, koude en sterke wind, die spontaan ontstaat na bepaalde weerscondities, in onder andere de streek Empordà. De sterkte van de tramontanawind kan soms oplopen tot wel een windkracht 9 met windvlagen van wel 150 km per uur. In de streek bevinden zich tevens de locaties Port Lligat, Cadaqués en Cap de Creus. Salvador Dalí (1904-1989) en zijn voorouders waren verliefd op de genoemde locaties.

Paradoxaal genoeg dragen maar weinig winden bij aan romantiek door de aanwezigheid van het fenomeen van de tramontana en de vorming van een ruw landschap. Sommige van de visuele vormen die het natuurverschijnsel heeft gemaakt zijn net zo hallucinant als aspecten van Dalí's kunst. In samenwerking met de tramontana zorgde erosie door de zee voor een spectaculaire kustlijn, die het ruige, natuurlijke wonder omvat dat het Cap de Creus National Park er is.

Het was in dit meest oostelijke puntje van Catalonië dat Salvador Dalí als jonge jongen talloze uren doorbracht met ronddwalen in dit soulvolle landschap, dat gemakkelijk de droom van een geoloog kan worden. Een gevarieerd landschap dat de schilder conditioneerde en stimuleerde. De auteur zou zelfs durven te zeggen dat het hem zijn identiteit gaf. In 1930 kocht Dalí een vissershut in Port Lligat en voegde er in 1936 een vissershut aan toe. Hij verbouwde het geheel tot een woonplek. Een zeer mooi boek over Salvador Dalí.

ISBN 978-0-7112-3943-2, “Salvador Dalí at Home”, Jackie de Burca, White Lion Publishing, 2018, 176 pagina’s.


Gerelateerde artikelen