Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (6)

25 juni 2022

In het boek “Salvador Dalí als Auteur, Lezer en Illustrator” is op informatieve wijze een bijzondere kijk gegeven op het werk van Dalí als illustrator van beroemde boeken en klassieke verhalen. De auteur laat een uiterst gedreven ontwerper, tekenaar en vooral tekstschrijver zien. Zelfs Dalí was verbaasd over zijn creativiteit. Zo gedreven was hij en zoveel kwaliteit heeft hij als genie en kunstenaar in zijn creatieve leven laten zien.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (6)

Zelfs Dalí was verbaasd over zijn creativiteit.

Tussen 1924 en 1979 heeft Salvador Dalí tenminste 57 werken uit de klassieke en hedendaagse literatuur van illustraties voorzien. Alleen al deze informatie toont aan dat hij veel interesse had voor literatuur. Ook was hij meerdere malen auteur van manifesten, schreef hij een autobiografie, stelde kunsttheoretische beschouwingen op en werkte mee aan tijdschriften. André Breton heeft hem zeker geactiveerd om te schrijven.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (6) - 4

Voor zijn autobiografie “Het geheime leven van Salvador Dalí” heeft hij alle tekeningen gemaakt. Voor Dantes boek “Commedia” maakte Dalí aquarellen, die zelfs los verkrijgbaar waren. Het zijn juist deze losse illustraties, die vaak gekozen worden voor illustratieve exposities met dit zeer gewaardeerde werk van Dalí. De auteur van het boek geeft een boeiend en geïllustreerd overzicht van vrijwel alle door Dalí geïllustreerde klassieke werken en geschiedkundige gebeurtenissen. Het moet de lezer opvallen dat veel details op de vaak wonderlijke voorstellingen weer te zien zijn op de surrealistische schilderwerken van Salvador Dalí.

Hij heeft onder andere illustraties getekend uit de wereld van de Griekse mythologie en illustreerde onder andere scènes uit Faust, Tristan en Isolde, sprookjes van Hans Christiaan Andersen, Carmen van Bizet en Casanova. Telkens is zijn voorkeur voor vrouwelijke vormen, optische illusies, stereoscopie, wiskunde, anamorfosen, filmfragmenten, de liefde, de dood en het surrealisme in één of andere vorm zichtbaar. Zelfs zijn verering van Freud wordt genoemd. ISBN 978-3-8260-3640-8, “Salvador Dalí als Autor, Leser und Illustrator”, Wolfgang Everling, Verlag Königshausen & Neumann, 2007, 233 pagina’s. (Wordt vervolgd).