Het werk van Salvador Dalí blijft kunstenaars inspireren

5 november 2022

Je loopt gezellig te winkelen in een straat in de binnenstad in Gouda met een wens om verse stroopwafels te kopen. Op weg naar de stroopwafelwinkel zien we een winkel vol met boeken en publicaties die ‘wachten’ op een nieuwe eigenaar. Even snuffelen tussen de 2e handsboeken naar boeken die passen binnen de collectie van optische fenomenen. De beloning was een Dalí-map met een kunstboek over het leven en werk van Dalí en aangevuld met een set van zes reproducties met werken van Salvador Dalí (1904-1989).

Het werk van Salvador Dalí blijft kunstenaars inspireren

Dalí

Na een aantal typisch Dali-achtige plaatjes geeft de auteur in zijn inleiding een gedetailleerd overzicht van feiten, gebeurtenissen en hoogtepunten uit zijn boeiende fascinerende ontwikkelingen als surrealistisch kunstenaar. Daarna volgt een uitgebreide bespreking over zijn leven vanaf zijn jeugdjaren, zijn leven als een gevierd kunstenaar en de moeilijke laatste jaren van zijn carrière als een succesvol kunstenaar.

Tijdens zijn lange en illustere carrière maakte Dalí meer dan 1500 schilderijen, naast een zeer groot aantal tekeningen, illustraties, litho’s, theaterdecors, beeldhouwwerken, objecten en films. Hij was tevens een vermaard fotograaf, ontwerper en maker van sieraden en modeontwerper. In dit gedeelte laat het boek veel foto’s van Dalí zien. Het interessante boek bespreekt hierna een reeks aan geschilderde topstukken waarmee de lezers een beeld krijgen van zijn unieke kwaliteiten. Een geweldige uitgave voor liefhebbers van het surrealisme.

ISBN 978-90-5947-493-2, “Dalí”, Jaap Verschoor, Uitgeverij Icob, 2014, 64 pagina’s en 6 reproducties.


Gerelateerde artikelen