Een geweldig kunstfestijn rond 100 jaar surrealisme

28 februari 2024

Met de exposities “Imagine! 100 Years of International Surrealism” en “Histoire de ne pas rire. Het surrealisme in België” in respectievelijk het KMSKB en Bozar in Brussel, willen de musea de 100e verjaardag van het Manifest van Surrealisme van André Breton en de kunststroming feestelijk vieren. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België hebben de fascinerende reizende expositie in nauwe samenwerking met het Centre George Pompidou Parijs gerealiseerd.

Een geweldig kunstfestijn rond 100 jaar surrealisme

BOZAR in Brussel

Na Brussel en Parijs reist de tentoonstelling naar de Fundación Mapfré in Madrid, vervolgens naar de Hamburger Kunsthalle en tot slot naar het Philadelphia Museum of Art om de ‘reis’ af te sluiten. In elk partnermuseum huist een kern van de reizende expositie en wordt verrijkt door de klemtoon te leggen op haar eigen erfgoed. In Brussel vertrekken de KMSKB vanuit het symbolisme om een verbredende lezing van het surrealisme te kunnen bieden.

Met meer dan 130 werken in diverse uitvoeringen belicht de expositie “IMAGINE!” de raakvlakken en verwantschappen, maar ook breuklijnen tussen het surrealisme en één van de voorlopers ervan, het symbolisme, in het bijzonder belichaamd door kunstwerken van Félicien Rops, Léon Spilliaert en Fernand Khnopff. Ontdek de poëzie van ‘s werelds beroemdste surrealistische kunstenaars aan de hand van thema's als de droom, het labyrint, de metamorfose, het onbekende en het onderbewuste.

De tentoonstelling is namelijk opgebouwd rond 10 grote thema’s, waardoor bezoekers zich kunnen onderdompelen in de wereld en de geest van de belangrijkste kunstenaars van het internationale surrealisme zoals onder andere René Magritte, Max Ernst, Giorgio de Chirico, Salvador Dalí, Joan Miró, Jane Graverol, Dorothea Tanning, Man Ray en Leonor Fini.

Parallel aan de genoemde tentoonstelling biedt gedurende dezelfde periode tot en met 21 juli 2024 het Magritte Museum een dialoog tussen de fascinerende wereld van René Magritte (1898-1967) en de poëtische creaties van Jean-Michel Folon (1934-2005) onder de titel “Magritte·Folon. The Dream Factory” in samenwerking met de stichting Folon. Hoewel de twee kunstenaars elkaar nooit hebben ontmoet, zijn er wel degelijk banden tussen hun kunstzinnige werelden. Folon beschouwt de 36 jaar oudere meester van het Belgische surrealisme als ‘een van de vaders’ van zijn generatie.

BOZAR, Ravensteinstraat 23, B-1000 Brussel, www.bozar.be, www.fine-arts-museum.be.


Gerelateerde artikelen