Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (13)

24 april 2024

Zijn eetfestijnen waren eigenlijk bedoeld als kunstzinnige shows van rijkdom, absurdisme en surrealisme. In het kookboek zijn tevens reproducties van werken in relatie tot het eten en voedsel van andere kunstenaars te bewonderen. Zijn voorkeur voor het dineren is in zijn jeugd ontstaan. “Met zes jaar wilde ik kok worden”, gaf Salvador Dalí al aan in zijn persoonlijke levensverhaal. Op een leeftijd van 68 jaar kwam zijn kinderwens in de vorm van dit boek uit, dat in 1973 in de Franse taal is uitgegeven.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (13)

Geschiedenis van het surrealisme

De illustraties voor het kookboek vervaardigde hij voornamelijk in het jaar 1971, volgens de speciale onderteke-ningen van de kunstwerken, en meestal als stillevens met de typische Dalistische toevoegingen. Het is een genot om elke bladzijde van dit geweldige kookboek om te slaan en dan te bedenken dat we hier te maken hebben met één van de beroemdste kunstenaars die een genie was met een gedrag en kunstuitingen die grensden aan waanzin.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (13) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (13) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (13) - 4

Zijn werk kan men niet vluchtig bekijken. Elk kunstwerk, kunstuiting of object van Dalí is een ware visuele en optische belevenis en dat is duidelijk te zien in dit kunstzinnige kookboek. Voor elke verzamelaar van postzegels met werk van Dalí een must. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-8365-0875-9, “Salvador Dalí. Die Diners mit Gala”, Salvador Dalí, Taschen Verlag, 2016.


Gerelateerde artikelen