Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (17)

28 april 2024

In de Kunsthalle Messmer in Riegel am Kaiserstuhl (D) vond de expositie “Dalí. Der Zauber des Genies” plaats met bijna 120 grafische werken uit het oeuvre van de meester van het surrealisme in een museaal overzicht. Naast de thematische series en boekillustraties maakten bezoekers kennis met interessante en merkwaardige objecten en sculpturen van en naar ontwerpen van Salvador Dalí. Ook alle getoonde objecten en sculpturen kunnen worden gekocht.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (17)

Geschiedenis van het surrealisme

Direct bij betreding van de tentoonstellingsruimten zien bezoekers een informatiebord met een biografie over de Spaanse kunstenaar, die in Figueres is geboren. Dalí behoort zonder enige twijfel tot één van de grootste kunstenaars van de 20e eeuw en zijn werken en andere activiteiten hebben een blijvende een sterke en magisch aantrekkingskracht door zijn surrealistische, raadselachtige en fantasierijke voorstellingen.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (17) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (17) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (17) - 4

In zijn grafisch werk verwerkte hij ook vliegende objecten, olifanten en giraffen en tevens speelde hij met mogelijkheden van de realisatie van optische illusies door op een geraffineerde wijze ons brein volledig te begoochelen. Bij de expositie hoort een rijk geïllustreerde catalogus met kleurrijke afbeeldingen van de getoonde werken en kunstobjecten, bevat tevens informatieve artikelen over de kunstenaar en over kenmerken in zijn werk. Zijn persoonlijkheid en de persoonlijke invulling van zijn leven zijn net zo merkwaardig als zijn gerealiseerde kunst en geschriften over kunst en maatschappij. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen