Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (16)

27 april 2024

Ter gelegenheid van de 100-jarige viering van de geboortedag van Dalí vond in de Franse stad Perpignan en na afloop in het Spaanse Figueres, de speciale expositie “Dalí, El Discòbol” plaats. In deze expositie werden de kunstzinnige ontwerpen van Dalí voor verpakkingen van geluids- en beelddragers op een bijzondere wijze getoond. Ook voegden de ontwerpers van het concept vele voorbeelden toe van platenhoezen waarvan het beeld duidelijk geïnspireerd is geweest door de kunst en het handelsmerk van Salvador Dalí.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (16)

Geschiedenis van het surrealisme

Dalí’s voorliefde voor muziek en film straalt uit zijn ontwerpen voor onder andere de hoezen van een serie grammofoonplaten voor het orkest van Jackie Gleason, die onder de titel “Lonesome Echo” in flinke hoeveelheden werden geperst en uitgegeven. Hij ontwierp de platenhoezen voor “Jesus Christ Superstar”, “Newborn” van James Gang en voor verschillende uitvoeringen van dirigent Herbert von Karajan en zijn Berliner Philharmoniker.

Van zijn films en optredens zijn meerdere beeldplaten en DVD’s verschenen, die op de hoezen en doosjes zijn voorzien van reproducties van zijn schilderwerken. In een bijbehorende catalogus geeft een zeer groot aantal afbeeldingen een kleurrijk beeld van zijn scheppingen en inspiraties in de multimedia. Zijn wens om telkens in de belangstelling te staan is duidelijk in beeld gebracht door een uitgebreide fotorapportage.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (16) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (16) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (16) - 4

Salvador Dalí liet zich namelijk graag fotograferen in aanwezigheid van andere beroemde personen. De catalo-gus bevat daarvan beelden met artiesten als Gilbert Bécaud, Andy Warhol, Johnny Hallyday, Alice Cooper en Charles Trenet. Tevens bevat de ingebonden catalogus een compact disc met een in Parijs in 1958 opgenomen interview met Salvador Dalí. (Wordt vervolgd).

ISBN 2-84974-010-1, “Dalí, El Discòbol”, Angélique Tréli, Jean Casagran, Editions Trabucaire, 2004, 78 pagina’s.


Gerelateerde artikelen