Filatelistische aandacht voor: Sextant (19)

5 juli 2025

Friedrich Georg Wilhelm von Struve (1793-1864) was een Duitse astronoom en landmeter, die voornamelijk werkte in de Baltische Staten en in Rusland. Hij publiceerde over dubbelsterren en voerde omvangrijke geodetische metingen uit. Hij was daardoor ook nauw betrokken bij de opzet van geodetische ijkpunten tussen de stad Hammerfest in Noorwegen en een plaats aan de Zwarte Zee, bekend als de geodetische boog van Struve, een graadmeting over een afstand van 2820 km. Rondom dit enorme meetproject verschenen in verschillende landen postzegelblokken. In het jaar 1831 werd Struve in de adelstand verheven en voerde daarna de familienaam Von Struve.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (19)

Friedrich Georg Wilhelm von Struve

In 1815 trouwde hij met Emilie Wall. Zij kregen 12 kinderen. Zijn vrouw overleed echter in 1834. In hetzelfde jaar trouwde Struve met Johanna Henriette Francisca Bartels (1807-1867). Met zijn tweede vrouw kreeg hij zes kinderen, In 1808 begon hij aan de studie filosofie, maar koos al snel voor de studie wiskunde en astronomie aan de universiteit van Dorpat in Estland. In 1813 sloot hij zijn studie af en werd hij benoemd tot professor in de astronomie aan de plaatselijke sterrenwacht van de universiteit. In 1820 werd hij aangesteld als directeur van de sterrenwacht en startte een studie wiskunde.

Filatelistische aandacht voor: Sextant (19) - 2 Filatelistische aandacht voor: Sextant (19) - 3 Filatelistische aandacht voor: Sextant (19) - 4

In 1839 volgde de oplevering van een nieuw gebouwde sterrenwacht in het Pulkowo-observatorium bij Sint-Petersburg, waarvan Struve directeur werd. De Russische nationaliteit ontving hij formeel in 1843. Hij was verbonden aan internationaal opererende wetenschappelijke verenigingen en instituten. Om gezondheidsredenen beëindigde hij zijn functies en taken en kon de leiding over de sterrenwacht Pulkowo overdragen aan zijn zoon Otto Struve.

Het Pulkowo-observatorium werd uitgerust met een telescoop met een 38 cm-objectief, afgeleid van het beroemde Fraunhofer-objectief. Genoeg aanleidingen voor meerdere postadministraties om zijn werk en inzet vast te leggen op mooie leerzame postzegels. Voor de thematische verzamelaars van postzegels met afbeeldingen, feiten en informaties over optische instrumenten, geodesie, landkaarten, geschiedenis en wetenschap een schat aan inspirerende postzegels, postzegelblokken, fdc’s en poststukken. Door te kiezen voor het thematisch te gaan verzamelen ontstaan er interessante en leerzame collecties. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen