Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (7)

21 oktober 2023

Deze genoemde kunstenaars en andere creatieve personen brengen met grootformaat schilderijen, tekeningen, objecten en installaties niet alleen het oog van de kijker in vervoering. De kijker kan genieten van de wereld in kleur, zich laten meeslepen in de dieptes van de spiegel of wegdromen in de poëzie van een betoverend spel van lichtstraling. De interactie tussen het werk en de toeschouwer heeft een sterke uitwerking op het nabeeld effect, kleurvibraties, flikkeren van het licht en op ons gehele bewustzijn. De kijkers naar Op Art zijn gewaarschuwd!

Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (7)

Geschiedenis van de op-art

Op dit uiterst gewaardeerde verschijnsel speelde de organisatoren van de expositie Op Art in de Schirn Kunsthalle in met een grote opstelling van bijna honderd kunstwerken van kunstenaars met een wereldfaam. De catalogus “Op Art” van deze expositie met vele nooit getoonde kunstwerken, bevat drie achtergrond artikelen over het ontstaan van de Op Art, het gebruik van het lichaam en het toepassen van hulpmiddelen bij het vervaardigen van de kunstwerken.

Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (7) - 2 Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (7) - 3 Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (7) - 4

Inmiddels is er een nieuwe deelstroming in de optische en kinetische kunst ontstaan en wel de kunst die door gebruik van computersoftware is ontstaan. De werken die daarmee zijn ontworpen bieden de toeschouwers een indrukwekkende beweging aan, die soms zeer sterk tot trillingen komen. Zelfs zo sterk dat kijkers er draaierig van worden en zich vast moeten houden om niet te vallen. In de tweetalige catalogus (D/E) zijn de werken en installaties van alle deelnemende kunstenaars kleurrijk of in zwart/wit afgebeeld en beschreven.

De lezer ziet bijdragen van onder andere de kunstenaars Bridget Riley, Yaacov Agam, Victor Vasarely, Heinz Mack, Otto Piene, Jesus Rafael Soto en Ludwig Wilding. De waardevolle catalogus bevat een biografie van elke kunstenaar en een lijst met literatuur over het thema. Het geheel is zeker zeer geschikt voor gebruik op school en in kunstopleidingen en mag niet ontbreken bij liefhebbers van de stroming Op Art. ISBN 978 3 86560 206 0, “Op Art”, Martina Weinhart en Max Hollein, Verlag der Buchhandlung Walther König, 2007, 318 pagina’s. Schirn Kunsthalle Frankfurt, Römerberg, D-60311 Frankfurt am Main, www.schirn.de. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen