Ragnar Arthur Granit (1900-1991)

23 oktober 2023

De Fins-Zweedse wetenschapper en winnaar van een Nobelprijs Ragnar Arthur Granit (1900-1991) won in 1967 samen met Haldan Keffer Hartline en George Wald de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde voor het beschrijven van de verschillende typen van lichtgevoelige cellen in het oog en hoe het licht op die cellen inwerkt. Granit voerde daarvoor essentieel onderzoek uit op het gebied van de chemisch-fysiologische processen in het netvlies van het oog.

Ragnar Arthur Granit (1900-1991)

De Fins-Zweedse wetenschapper Ragnar Arthur Granit won in 1967 een Nobelprijs.

Op het mooie ontwerp van de Zweedse postzegel heeft de bedenker schematisch de belangrijkste onderdelen en structuur van het netvlies weergegeven. Ragnar Granit is geboren in Finland. Omdat zijn ouders Zweeds waren is gekozen voor een Zweedstalige school. Hij leerde op Zweedse scholen in Helsinki en vocht na die opleidingen in 1918 mee in de Finse Burgeroorlog tegen de Russische overheersing, waarvoor hij met het Fins Vrijheidskruis werd onderscheiden.

Het jaar daarna ging hij studeren aan de Universiteit van Helsinki met het doel om er experimentele psychologie te studeren, maar kwam al spoedig tot de conclusie dat een artsenopleiding een betere keuze was. In 1927 studeerde hij af aan de faculteit Medicijnen en reisde in 1928 naar Oxford om bij Charles Scott Sherrington zich de grondbeginselen en de technieken van de neurofysiologie eigen te maken. Voor een vervolg op zijn studie reisde hij ook naar de USA en ging naar de Universiteit van Pennsylvania waar hij Hartline en Wald voor het eerst ontmoette. In 1935 keerde hij terug naar Helsinki. Van 1935 tot 1940 was hij professor aan de universiteit.


Gerelateerde artikelen