Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (56c)

21 oktober 2023

Pas na de uitvinding van de laser, die deze eigenschappen heeft, werden de successen die holografie tot nu toe heeft geboekt mogelijk”. De eerste laserhologrammen ontstonden in 1963 door de inzet van de Amerikaanse natuurkundigen E. Leith en J. Upatnieks. Twee jaar daarvoor presenteerden zij hun ‘tweestralenschema’, waarmee zij de oorspronkelijke verhandeling van Gabor sterk verbeterden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (56c)

Driedimensionale beelden door holografie

De eerste holografische kennis en ervaringen in Rusland werden in 1962 gepresenteerd door J.N. Denisjuk. Het boekje presenteert het onderwerp in acht hoofdstukken met de titels: “Algemene principes”, “Eigenschappen van hologrammen”, “Experimentele opstellingen”, “Laser”, “Vragen over holografische technieken”, “Reconstructie van het golffront”, “Materiaal voor opnemen van hologrammen” en “Toepassingen van holografie”.

De auteur sluit dit compacte boekje af met een literatuuroverzicht. Het boekje bevat een schat aan tekeningen, die weliswaar klein zijn, maar wel interessant zijn voor de lezers en de studenten uit de tijdsperiode van deze publicatie. Een ruime tijd later verscheen een uitgave onder de titel “Holografie - Grondbeginselen, experimenten en toepassingen”. De uitgave is samengesteld in een uitvoering als een studieboek voor het hoger onderwijs. Ondanks de gebruikte wiskundige formules en ingewikkelde tekeningen is deze uitgave ook geschikt voor studenten in het middelbaar onderwijs. De andere twee boekjes zijn slechts herdrukken.

ISBN 3-87144-159-7, “Dreidimensionale Bilder durch Holographie”, Juri I. Ostrowski, Verlag Harri Deutsch, 1974, 156 pagina’s.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (56c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (56c) - 3 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (56c) - 4
Hologrammen maken de tijdschriften waardevol om te verzamelen of om heel lang te bewaren.

ISBN 3-322-00390-6, “Holografie - Grundlagen, Experimente und Anwendungen”, Juri I. Ostrowski, B.G. Teubner Verlag, 1987, 228 pagina’s.

ISBN 3-322-00390-6, “Holografie - Grundlagen, Experimente und Anwendungen”, Juri I. Ostrowski, B.G. Teubner Verlag, 1989, 2e druk,
228 pagina’s.

ISBN 3-87144-989-X, “Holografie - Grundlagen, Experimente und Anwendungen”, Juri I. Ostrowski, Verlag Harri Deutsch, 1988, 2e druk,
228 pagina’s.