Voor velen is chemie en het periodieke systeem magisch

15 oktober 2023

Velen van ons kunnen zich nog maar al te goed herinneren hoe wij tijdens de eerste jaren in het middelbaar onderwijs aan de lessen scheikunde moesten deelnemen en telkens werden verrast door de resultaten van de experimenten. Lastig waren meerdere scheikundige formules zoals H₂SO₄. Toch is er veel blijven ‘hangen’ en kijken we terug op de zinvolle bijdrage aan onze algemene ontwikkeling.

Voor velen is chemie en het periodieke systeem magisch

Das Periodensystem

Het ordenen van onze scheikundige elementen was toen al nagenoeg voltooid en het model voor de ordening ook. Die ordening is bekend als het periodiek systeem der elementen. De Russische wetenschapper en scheikundige Dmitri Ivanovitsj Mendelejev is bekend geworden als een eerste pionier op het gebied van het ontdekken van elementen en het ordenen ervan in het bekende systeem.

De publicatie “Das Periodensystem” vertelt na de inleiding “Mendelejev’s brilliante idee” over de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van 118 chemische elementen. Voorts krijgt de lezer informatie over de kleur en het jaar van ontdekking.

De informatie over de elementen 1 tot en met 118, van waterstof tot en met organesson, is bijzonder bruikbaar voor verzamelaars van postzegels en postzegelblokken over het werk en leven van hun ontdekkers, bedenkers en producenten. In de rubriek “Filatelistische aandacht voor: Dmitri Ivanovitsj Mendelejev” is ook aandacht voor andere pioniers in de chemie.

ISBN 978-3-7306-0771-8, “Das Periodensystem”, James M. Russell, Anaconda Verlag, 2019, 223 pagina’s.


Gerelateerde artikelen