In de Middeleeuwen was er ook aandacht voor zintuigen

7 oktober 2023

Het zeer interessante tijdschrift “Madoc” bespreekt onderwerpen, feiten en gebeurtenissen uit en over de Middeleeuwen op een gedetailleerde en vooral boeiende wijze. Door onze belangstelling voor visuele waarneming en de andere zintuigen kwamen wij in contact met de uitgever van dit waardevolle tijdschrift. De magische titel “Zintuigen in de Middeleeuwen” past precies binnen ons interessegebied voor het fenomeen van onze visuele waarneming.

In de Middeleeuwen was er ook aandacht voor zintuigen

"Madoc” voortgezet door de Amsterdam University Press.

Het vier maal per jaar verschijnende tijdschrift over de Middeleeuwen richt zich op een publiek van leken en professionele mediëvisten in Nederland en Vlaanderen. In goed leesbare, geïllustreerde artikelen worden uiteenlopende facetten van de Middeleeuwen belicht. Eens per twee jaar verschijnt er een themanummer, zoals de uitgave “Zintuigen in de Middeleeuwen”. De zintuiglijke waarneming was in de tijd van de Middeleeuwen natuurlijk even essentieel als tegenwoordig.

De zintuigen werden echter niet diepgaand onderzocht, besproken en beschreven. Vanuit diverse invalshoeken worden gehoor, reuk, tast, zicht en smaak verkend en beschreven en vanuit een scala aan vakgebieden. In een redactioneel voorwoord krijgt de lezer al een bepaalde sfeer mee, die zeker inspiratie zal geven om de vijf specifieke hoofdstukken gedetailleerd te willen lezen. Het tijdschrift bevat veel unieke illustraties.

Met ingang van de jaargang 2023 wordt “Madoc” voortgezet door de Amsterdam University Press (www.aup.nl). Oude afleveringen blijven leverbaar via Uitgeverij Verloren, zolang de voorraad strekt.