Fascinerende werelden van de microscoop en -opnamen (2)

3 oktober 2023

Door de veelheid aan onderwerpen en de heldere wijze van het behandelen ervan is dit leerboek zeker ook geschikt voor alle liefhebbers van de boeiende wereld van de microscopie, de historische ontwikkelingen, de vele soorten en typen microscopen en de zelf te ervaren magische werelden door de visuele waarnemingen met behulp van objectieven en de optische systemen.

Fascinerende werelden van de microscoop en -opnamen (2)

Faszination Mikroskopie

In het voorwoord geven de auteurs tips en aanbevelingen hoe om te gaan met de inhoud van het boek en stimuleren de lezers om gewoon aan de slag te gaan met een zelfgekozen microscoop en de te onderzoeken objecten uit flora, fauna en uit het dagelijks leven. Het eerste hoofdstuk gaat over het principe van de microscoop met aanbevelingen over de keuze van het juiste type en omvang ervan.

Dan bespreken zij het optische systeem, de beginselen van geometrische optica, de keuze van verlichting, omgang met preparaten en het tekenen en schetsen van de waarnemingen met een schat aan voorbeelden. In het zevende hoofdstuk staat het fenomeen van microfotografie centraal. Met de vele voorbeelden moet het mogelijk zijn om zelf een set apparatuur te kiezen en om aan te kopen. In het laatste hoofdstuk wordt het principe van de digitale beeldbewerking besproken en is er een aanbeveling voor 3D-beelden. Het zeer nuttige boek eindigt met een tip om kinderen te laten werken met de magische mogelijkheden van de microscoop.

Fascinerende werelden van de microscoop en -opnamen (2) - 2 Fascinerende werelden van de microscoop en -opnamen (2) - 3 Fascinerende werelden van de microscoop en -opnamen (2) - 4

ISBN 978-3-8718-5556-6, “Faszination Mikroskopie”, Werner Nachtigall, Jörg Piper en Frank Fox, Dustri-Verlag Dr. Karl Feistle, 2020, 190 pagina’s, € 39,50.


Gerelateerde artikelen