Innovatieve impulsen voor en vanuit de optica industrie (1)

10 oktober 2023

De hedendaagse onderzoeks- en vakgebieden van de optica en fotonica vormen een grondslag voor veel van de huidige veelal innovatieve technologieën, waaronder verschillende focussering- en defocusseringapparatuur, microscopie en beeldvorming technieken.

Innovatieve impulsen voor en vanuit de optica industrie (1)

Light and X-Ray Optics

Het nieuwe studieboek “Light and X-ray Optics for Materials Scientists and Engineers” geldt tevens als referentiegids voor basisconcepten in het veld van praktische optica en fotonica en biedt een toegankelijk raamwerk voor het begrijpen van deze zeer toepassingsrelevante tak uit onderzoek en wetenschap voor natuurkundigen, scheikundigen, biologen en ingenieurs die in verschillende disciplines opgeleid en werkzaam zijn.

De tekst koppelt de grondbeginselen van de optica aan moderne toepassingen, vooral ter ondersteuning van de nanotechnologie en levenswetenschappen, zoals conventionele, de nabije veld-, confocale-, fasecontrastmicroscopieën en beeldvormingsschema's gebaseerd op interferentie- en diffractieverschijnselen.

De inhoud van dit studieboek is verzameld en geordend geschreven door de bekende wetenschapper, deskundige en tevens zeer ervaren universitair docent Emil Zolotoyabko, professor emeritus van het Instituut voor Technologie in Haifa. Het boek bevat talloze uitgewerkte voorbeelden van vraagstukken en oplossingen om de lezer te helpen een grondig begrip te krijgen van de gepresenteerde concepten en informatie.

De tekst bestrijkt een breed scala aan relevante onderwerpen, waaronder reflectie-, brekings- en focusseringfenomeen, golfpolarisatie en dubbele breking in kristallen, optica in negatieve materialen, metamaterialen en fotonische structuren, holografie, licht- en röntgeninterferometrie, uitgebreide verklaring van diffractie optica, inclusief dynamische röntgendiffractie, en meer. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-11-113969-2, “Light and X-Ray Optics”, Emil Zolotoyabko, Walter de Gruyter Verlag, 2023, 286 pagina’s, € 89,95.


Gerelateerde artikelen