Finse posterijen geven vier lenticulairzegels uit

4 februari 2014

Het postzegeljaar 2008 begon voor de Finse posterijen op een bijzondere wijze. De eerste uitgifte van het nieuwe jaar is een bijzonder blok (Mi.47) met vier zelfklevende zegels in de lenticulair uitvoering.

Finse posterijen geven vier lenticulairzegels uit

Bewegende beelden skisport op 3D-postzegels

Voor de uitvoering van zowel het blokje als de vier zegels (Mi.1888-1891) koos het bedrijf voor de innovatieve lenticulaire beeldtechniek. Het blokje heeft de forse afmetingen van 114 x 225 mm en is daarmee één van de grootste blokjes in deze 3D uitvoering met een sterk bewegend beeldeffect.

Finse posterijen geven vier lenticulairzegels uit - 2

De ontwerpers Susanna Rumpu en Ari Lakaniemi namen het thema skigebeuren als basisontwerp. Op een groot deel van het blokje hebben zij kinetische effecten van het skigeweld verwerkt in zowel de vier postzegels als in het overige deel van het blokje. Zelfs de wieken van een heli bewegen bij het kantelen van het blokje. Er zijn zelfs skiërs die vanuit de rand van de postzegel door de zegel skiën en op het blokje weer verder gaan. Op het blok zijn vier zelfklevende zegels aangebracht. Om onze lezers een beeld te geven van dit mooie en interactieve ontwerp is een deel van de reclamefolder afgedrukt. De waarde van de zegels is 1e klas (€ 0,70). Het blokje is vervaardigd door Outer Aspect in Nieuw Zealand. De envelop met de eerste dagstempel bevat de vier zegels uit het blokje. Op de site van de Finse posterijen is het bewegende effect op de uitgave goed zichtbaar. Het lenticulairblokje met de vier 3D postzegels is verkrijgbaar via de webshop van Optische Fenomenen.


Gerelateerde artikelen