Fotografen documenteren sfeer en drama op filmsets

29 oktober 2012

In het jaar 1947 stichtten Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger, David Seymour en William Vandivert het fotobureau Magnum Photos in New York. Magnum-fotografen gelden als pioniers van de reportagefotografie en werden ook als oorlogsverslaggever zeer gewaardeerd. De filmindustrie werd voor fotografen uit de stal van Magnum een interessante opdrachtgever. In de periode van 1947 tot in de 90-tiger jaren werden meer dan 7000 foto’s geschoten op de filmsets en fotografische portretten van filmsterren.

Fotografen documenteren sfeer en drama op filmsets

MAGNUM am Set

Magnum fotografen waren aanwezig bij filmopna-men van films met Charles Chaplin, Romy Schneider, Marilyn Monroe en Elisabeth Taylor. De foto-expositie in het Museum Haus Ludwig toont aan de hand van meer dan 100 setfoto’s de sfeer en actie op sets. Daarvoor is werk geselecteerd 13 Magnum fotografen.

Bezoekers maken kennis met opnamen uit meerdere beroemde films. In de bijbehorende catalogus zijn alle foto’s afgebeeld en toegelicht. Van elke film is een beschrijving opgenomen en van elke set zijn meerdere opnamen opgenomen. Voor liefhebbers van filmgeschiedenis is de catalogus van bijzondere waarde door de prachtige opnamen achter de schermen van films als Limelight, The Misfits, The Seven Year Itch en Nachtblende.

ISBN 978-3-8296-0470-3, “MAGNUM am Set”, Hans Helmut Prinzler, Schirmer/Mosel Verlag, 2010, 140 pagina’s

Museum Haus Ludwig, Kaiser-Wilhelm-Strasse 2, D-66740 Saarlouis, www.museum-haus-ludwig.saarlouis.de


Gerelateerde artikelen