Momentopnamen blijven iconen in onze herinnering

29 oktober 2012

Beroemde historische momentopnamen blijven heel lang als iconen opgeslagen in onze hersenen en verschijnen zelfs bij een zeer korte beschrijving weer volledig voor onze ogen. Met de expositie ‘Beelden in het hoofd’ laat het Hattinger Industriemuseum (tot 3 maart 2013) aan de hand van een geweldige hoeveelheid foto’s de geschiedenis in Duitsland en in andere delen van de wereld herleven.

Momentopnamen blijven iconen in onze herinnering

Bilder im Kopf Ikonen der Zeitgeschichte

Het concept van de reizende expositie werd bedacht door ontwerpers bij het Huis van de Geschiedenis van de Bondsrepubliek Duitsland in Bonn. De fotoshow geeft beelden van belevenissen van bekende en onbekende personen en bijzondere vrolijke, droevige en afschuwelijke gebeurtenissen. Daarin krijgen politiek, misdaad, herdenkingen, haat, oorlog en vrede en onmacht belangrijke en onuitwisbare posities. Na het bedienen van de ontspanknop van de fotocamera is de opname al geschiedenis.

Door tijdens het afdrukproces te kiezen voor bepaalde uitsneden kunnen fotobeelden een krachtige betekenis en uitstraling krijgen. De bezoekers maken kennis met de sprong van een soldaat over het net uitgerolde prikkeldraad in Berlijn, de Russische vlag op de overblijfselen van de Rijksdag. In de begeleidende publicatie vindt de lezer vele verrassende voorbeelden van iconen. De prachtige foto’s komen zeer goed uit in de ambiance van het industriemuseum met een lange historie voor ijzer en staal.

LWL-Industriemuseum Henrichshütte in Hattingen, Werksstraße 31-33, D-45527 Hattingen, www.lwl-industriemuseum.de

ISBN 978-3-8321-9216-7, “Bilder im Kopf - Ikonen der Zeitgeschichte”, Cécile Engel, DuMont Buchverlag, 2009, 174 pagina’s


Gerelateerde artikelen