Fotografische getuigenissen in een omvangrijk fotoboek

2 februari 2014

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Oostenrijkse PHG - Photographische Gesellschaft vond in Wenen een grote foto-expositie plaats met fotowerken, ontstaan na 1945.

Fotografische getuigenissen in een omvangrijk fotoboek

Zeit-zeugen Fotografie in Österreich seit (1945)

Alle werken zijn gerealiseerd door Oostenrijkse fotografen. Zij brengen een breed fotografisch palet aan stijlen, opname- en afdruktechnieken en onderwerpen. De expositie is inmiddels afgesloten, maar het bijbehorende mooie en omvangrijke fotoboek is nog leverbaar.

De samenstellers van dit uitstekende werk laten foto’s zien van 166 fotografen, die hebben bijgedragen tot de ontwikkelingen in de wereld van Oostenrijkse fotografie. En daar hoort sinds 1928 ook de 3D-fotografie bij. Stereofotografen Kurt Bauer, Hermine Raab en Heinz Gulnerits tonen aan de hand van een tiental geslaagde 3D-foto’s in de anaglyfentechniek de mogelijkheden van 3D-fotografie. Van elke fotograaf is een korte beschrijving gegeven over zijn of haar opleiding, resultaten in de praktijk en foto-exposities. Meerdere fotografen hebben een internationale carrière opgebouwd. De fotografische vereniging werd op 22 maart 1861 in Wenen opgericht. Bij de officiële presentatie van de uitvinding van de fotografie was de Weense wiskundige en natuurkundige Andreas von Ettingshausen aanwezig. Het fotoboek is extra waardevol voor de studenten en docenten Fotografie.

ISBN 978-3-901753-49-7, “Zeit-zeugen Fotografie in Österreich seit (1945)”, Werner Sobotka en Horst Stasny, Edition Lammerhuber, 2012, 476 pagina’s + 3D anaglyfenbril.


Gerelateerde artikelen