Geometrische abstractie in een harmonie met de natuur

25 oktober 2014

De natuur met haar grillige verhoudingen, ruige en harmonieuze vormen, seizoenveranderingen en intense kleurstellingen, heeft een inspirerende werking en grote invloed op kunstwerken van HD Schrader. Beeldhouwer en conceptkunstenaar HD Schrader combineert in zijn videofilms en zijn installaties levensvormen der natuur met meerdere wiskundige grondvormen tot magische harmonieuze kunstprojecten.

Geometrische abstractie in een harmonie met de natuur

HD Schrader - Woodwatchers and others

Rode kubussen, rode ladders, rode cirkels en rode ruimtelijke constructies duiken op in natuurlijke omgevingen van de polder, het bos of als fata morgana. Maar ook zomaar in de bebouwde omgeving wordt de kijker verrast op een rode sculptuur. Zelf geeft de kunstenaar zijn kunstontwerpen groepsnamen mee als kubussen en bomen, polderkubussen, elastische kubussen en balanskubussen. Zijn kunstwerken hebben inmiddels internationale erkenning tot in China gekregen.

In samenwerking met het Today Art Museum in Peking was het werk van de kunstenaar HD Schrader in 2011 in het Ludwig Museum te zien en te bewonderen. Het concept van de expositie was alvast een kunstzinnige opstap naar de “Bundesgartenschau 2011” en de vele kubussculpturen van HD Schrader in de vrije natuur van de prachtige tuinen en parken. Ook de begeleidende catalogus is een juweel van een kunstpublicatie met de vele grootformaat afbeeldingen en de uitgebreide drietalige beschrijvingen (Duits, Engels, Chinees) over het geometrische abstracte werk van HD Schrader.

ISBN 978-988-19274-9-1
“HD Schrader - Woodwatchers and others”, Beate Reifenscheid en Huang Du, China Today Art Museum Publishing House, 2010, 276 pagina’s


Gerelateerde artikelen