Romantiek aan het Spaarne in Teylers Museum Haarlem

21 oktober 2014

In 1824 is Teylers Museum Haarlem, het eerste en oudste Nederlandse museum, gestart met het opbouwen van een collectie eigentijdse schilderkunst. Met de opbouw van deze verzameling ging men door tot in het begin van de 20e eeuw. Nergens in Nederland is in de vaste opstelling een verzameling romantische schilderijen van een vergelijkbaar kunstzinnig niveau. Het is bovendien heel bijzonder dat van deze schilderijen, die de smaak van de tijd op prachtige wijze weerspiegelen, alle rekeningen en aankoopbewijzen in het archief van het museum terug te vinden zijn.

Romantiek aan het Spaarne in Teylers Museum Haarlem

Romantiek aan het Spaarne

De werken uit deze romantische verzameling worden getoond in de eigentijdse context van de speciaal voor deze schilderijen gebouwde historische museumzalen. Enkele latere aankopen maken de verzameling tot een mooi en volledig ensemble dat uniek is in zijn soort en van internationaal kunstzinnige importantie. In een speciaal voor de collectie schilderijen met romantische uitstraling samengestelde en geïllustreerde publicatie worden schilderijen besproken uit een scheppingsperiode tot 1850 uit de collectie van Teylers Museum Haarlem.
Van de schilderijencollectie van Teylers Museum vormen werken uit de romantiek een belangrijke kern. Voor een groot deel werden zij in de eerste helft van de negentiende eeuw geschilderd door Woutherus Mol, B.C. Koekkoek en Johannes Hari. De publicatie geeft een fascinerend beeld over romantische kunst in de 19e eeuw en in het bijzonder over Teylers Museum.

ISBN 978-90-46809-53-2, “Romantiek aan het Spaarne”, Annemiek Ouwerkerk, Nieuw Amsterdam Uitgevers, 2010, 63 pagina’s.


Gerelateerde artikelen