Het werk van Rudolf Steiner inspireert vele kunstenaars

17 oktober 2014

Het werk en het gedachtegoed van Rudolf Steiner (1861-1925) zijn bijzondere bronnen van inspiratie en wilskracht voor vele kunstenaars, filosofen, antroposofen, wetenschappers en levensgenieters. Toen hij op 30 maart 1925 overleed verviel al snel zijn werk in de vergetelheid. Dit noodlot overkwam ook de door hem zo bewonderde Johann Wolfgang von Goethe in 1832.

Het werk van Rudolf Steiner inspireert vele kunstenaars

Rudolf Steiner en de moderne kunst

Zij gingen als onbegrepen mannen de geschiedenis in, maar staan inmiddels beiden volop in de internationale belangstelling. Het zijn grootheden in de kunst, kleurenleer, geesteswetenschappen en de zin van het leven. Steiner dacht in vorm en kleur en ontwierp zijn Goetheanum in het Zwitserse Dornach. Over Rudolf Steiner en de grote invloed van zijn denken en doen op moderne kunst vond in 2011 in het Kunstmuseum Stuttgart een grootse kunstexpositie plaats van hedendaagse moderne kunst van kunstenaars die zich zichtbaar lieten inspireren door werken van Steiner.

De begeleidende catalogus is inmiddels een veel gevraagd kunstboek geworden door de met succes beëindigde expositie in het Kunstmuseum Wolfsburg. Het werk van Steiner wordt ondersteund met kunst- werken van ondermeer de kunstenaars als Joseph Beuys, Tony Cragg, Mario Merz, Olafur Eliasson, Claudia Wieser en Bernd Ribbeck. Van de deelnemende kunstenaars zijn werken afgebeeld met interessante toelichtingen en van een overzicht van tentoonstellingen en literatuur voorzien.

ISBN 978-3-8321-9277-8, “Rudolf Steiner und die Kunst der Gegenwart”, Markus Brüderlin en Ulrike Groos, DuMont Buchverlag, 2010, 224 pagina’s.


Gerelateerde artikelen