Spotprenten van Daumier veroorzaken opwindingen

15 oktober 2014

Door de bijzonderheid van de 200e geboortedag van Honoré Daumier (1808-1879) presenteren het Europese Krantenmuseum Krefeld en het Duitse Krantenmuseum Waldgassen gezamenlijk met het Museum Burg Linn de tentoonstelling “De krant en kunstzinnige spotprenten”. Centraal staan de beroemde litho’s van de Franse tekenkunstenaar Honoré Daumier. Zijn werk voor de satirische tijdschriften “La Caricature” en “La Charivari”, waarvoor hij vanaf 1831/1832 werkzaam was, werd wereldberoemd. Daumier geldt ook heden als één van de bekendste Franse karikaturisten van de 19e eeuw.

Spotprenten van Daumier veroorzaken opwindingen

Die Zeitung in der Künstlerkarikatur von Honoré Daumier

Uit zijn grafisch oeuvre, dat meer dan 4000 litho’s en 1000 houtsneden omvat, toont Museum Burg Linn een selectie van zijn kunde om de actualiteit uit de politiek of het dagelijks leven om te zetten in een fascinerend beeldverhaal met de fijne trekjes van de satire, het politieke protest of de registratie van het dagelijks leven. In elk geval trok hij met zijn tekeningen veel aandacht van de lezers, maar ook van bepaalde scherpe ambtenaren in overheidsfuncties van het roerige Frankrijk in de 30er jaren van de 19e eeuw. Dat leidde zelfs in 1832 door de litho “Gargantua” tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een forse geldboete van 500 Franse Frank. De persvrijheid stond onder sterke druk en er kwamen nieuwe strengere wetten met een beperking van de vrijheid in meningsuiting in woord en beeld.

De tentoonstelling in het Museum Burg Linn in 2011, werd begeleid door een geweldig en rijk geïllustreerd boek over Daumier en zijn fascinerende spot- en straatprenten. In de expositie is er tevens aandacht voor het werk van andere kunstenaars en objecten in relatie tot de techniek van het diepdrukken van prenten. In een inleiding geeft de auteur een beeld over het verzamelen van historische kranten en over de invloed van Daumiers tekeningen en karikaturen op de successen van de twee genoemde publicaties. Zijn scheppingsperiode droeg bij aan de concurrentiestrijd tussen de kranten. De catalogus bevat 51 tekeningen uit het geweldige oeuvre van Honoré Daumier en is daarmee een zeer interessant boek.

ISBN 978-3-932036-34-7, “Die Zeitung in der Künstlerkarikatur von Honoré Daumier”, Roger Münch en Hans-Ulrich Nieter, Deutsches Zeitungsmuseum, 2008, 208 pagina’s.

Museum Burg Linn, Rheinbabenstrasse 85, D-47809 Krefeld-Linn, www.krefeld.de.


Gerelateerde artikelen