Geometrische vormen en kleurvlakken

15 februari 2013

Ter gelegenheid van de 70e verjaardag van kunstenaar Jakob Bill, zoon van zijn grote voorbeeld Max Bill, zijn er twee exposities georganiseerd in twee vooraanstaande musea. Zijn basiswerken bestaan dikwijls uit twee verschillende systemen. Het ene is de geometrische vorm en het andere is een keuze van één of meerdere kleuren uit het omvangrijke en complexe kleurenspectrum.

Geometrische vormen en kleurvlakken

Jakob Bill: Eine Retrospektive

Met veelal eenvoudige vormen en een matig kleurgebruik heeft hij toch een herkenbare eigen stijl ontwikkeld. Hij speelt met onze visuele waarneming en is in staat om door kleurcombinaties verrassende optische effecten te realiseren. Als zoon van de Zwitserse architect, ontwerper en beeldend kunstenaar Max Bill is hij door en door kunstschilder.

De publicatie bij de expositie Jakob Bill - A retrospective beschrijft zijn leven en werk vanaf de latere jaren 50 van de vorige eeuw tot en met de actuele tijd. Zijn stijl heeft zich in al die jaren consequent ontwikkeld en is fris, helder en uiterst aantrekkelijk door zijn specifieke combinaties van vorm en kleur. In de tweetalige catalogus geven auteurs hun visie op kleur, de vrijheid van kleur, kleur en nuances en vertelt hij zijn kijk op zijn levensverhaal met familiefoto’s. Ook bevat het kunstboek de teksten uit een lang vraaggesprek in zijn atelier in Zürich. Zijn werk en vele details zijn op aantrekkelijke wijze afgebeeld en voorzien van alle gegevens van de kunstwerken.

“Jakob Bill - A retrospective” is te zien vanaf 21 september tot en met 3 november 2013 in Würzburg in het Museum im Kulturspeicher.

ISBN 978-3-86828-377-8, “Jakob Bill”, Dorothea Strauss, Kehrer Verlag, 167 pagina’s, D/E


Gerelateerde artikelen