Oeuvre Conrad Felixmüller is kunst met veel expressie

15 februari 2013

Kunstenaar Conrad Felixmüller was een buitengewoon getalenteerde kunstenaar, die al op 15-jarige leeftijd in de kunst onderwezen werd op de Koninklijke Kunstacademie in Dresden bij Carl Bantzer. In de periode tussen 1915 en 1933 behoorde hij naast Otto Dix tot de groep bekende en succesvolle jonge Duitse kunstenaars.

Oeuvre Conrad Felixmüller is kunst met veel expressie

Zwischen Kunst und Politik

Zijn kunststijl ligt duidelijk in de richting van het expressionisme met zeer sterke lijnen, vormen en menselijke uitdrukkingen. Het leven en werk van kunstschilder Conrad Felixmüller (1897-1977) lagen vooral op het gebied van kunst. Een korte periode was hij mede uitgever van een tijdschrift en was hij professor aan de Universiteit Halle-Wittenberg. Zijn werk wordt vooral gewaardeerd door de krachtige aanzetten.

De forse catalogus bevat een uitgebreide biografie over de kunstenaar, zijn familie en zijn kunstvrienden. Zijn kunstzinnige activiteiten worden in meerdere artikelen beschreven. Zijn kunst is ingedeeld in de groepen mensen, familie, vrienden en arbeid. Het werk bestaat uit houtsneden, tekeningen in potlood, olieverf, aquarellen en litho’s. Een zeer waardevol document.

Kunstsammlungen Chemnitz, Museum Gunzenhauser, Falkeplatz, D-09119 Chemnitz, www.kunstsammlungen-chemnitz.de

ISBN 978-3-86832-140-1, “Conrad Felixmüller. Zwischen Kunst und Politik”, Ingrid Mössinger en Thomas Bauer-Friedrich, Wienand Verlag, 2012, 272 pagina’s


Gerelateerde artikelen