Geometrische vormgeving in oeuvre Lun Tuchnowski (1)

29 november 2021

Met de overzichtsexpositie “Geometrie - Perceptie - Empathie. Lun Tuchnowski in de Würth-collectie”, brengt het Museum Würth tot en met 9 januari 2022 hulde aan een kunstenaar die op meerdere manieren uitstekende diensten heeft geleverd aan de Würth-kunstcollectie en die er uiteindelijk nauwer mee verbonden was dan wie dan ook. Lun Tuchnowski (1946-2018) was een masterstudent, assistent en al snel ook een vriend van de belangrijke Deense ijzeren beeldhouwer Robert Jacobsen (1912-1993) en werd uiteindelijk een gelijkwaardige artistieke gesprekspartner voor hem.

Geometrische vormgeving in oeuvre Lun Tuchnowski (1)

Lun Tuchnowski

Aan het einde van de jaren 80 begeleidde hij Jacobsens sculpturale ontwerp voor het voorplein van het Museum Würth van de locatie van de administratieve zetel van de onderneming Adolf Würth GmbH & Co. KG in het Duitse Künzelsau. Sinds die activiteit heeft hij het aanbod aan de hedendaagse beeldhouwkunst in de kunstcollectie Würth verrijkt met eigen werk.

Als tentoonstellingsarchitect en ontwerpadviseur heeft Tuchnowski decennia lang mede de visuele uitstraling van de Würth-collectie in binnen- en buitenland vorm gegeven. Met meer dan 200 werken volgt de huidige tentoonstelling de verschillende stadia van dit indrukwekkende artistieke werk. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-89929-413-2, “Lun Tuchnowski”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2021, 204 pagina’s.

Museum Würth, Reinhold-Würth-Straβe 15, D-74653 Künzelsau-Gaisbach, www.kunst.wuerth.com.


Gerelateerde artikelen