Grafische ontwerpen voor gebruik op boekomslagen

22 mei 2015

In de grafische serie Isola verscheen onder de titel “Carbonated” het vierde deeltje. De Isola-serie is een hommage aan de hoge kunst van het vormgeven van boeken. De afbeeldingen in de boekjes tonen aan de hand van praktijkvoorbeelden dat een specifiek ontwerp nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Grafische ontwerpen voor gebruik op boekomslagen

Carbonated

De ontwerpster van het vierde boekje laat tientallen ontwerpen zien uit de stal van de Insel-bibliotheek, die in haar 100jarige traditie geselecteerde werken uit de wereldliteratuur een esthetisch aansprekende en individuele vorm hebben gegeven. De lezer en vooral de kijker ziet een schat aan strakke krijttekeningen met een mathematische achtergrond. De mathematische constructies uit witte rechte en gebogen lijnen zijn uniek van vorm en zijn getekend op zwart carbonpapier. Het carbonpapier stamt natuurlijk uit een tijd dat er nog geen machines bestonden die met een eenvoudige druk op de knop een kopie maakten van een tekening of een document.

Soms lag het velletje carbon een beetje scheef tussen twee schrijfbare velletjes en moest men alles weer overdoen. En meestal zat het velletje carbon vol met vouwen, teksten en strepen en kwam daardoor de tekst daaronder niet volledig over. Dan moest er een nieuw velletje carbonpapier gepakt worden en had je onmiddellijk meerdere zwarte of blauwe vingers. Het is voor ontwerpers van boekomslagen een leuk inspirerend boekje om oude tijden weer te beleven.

ISBN 978-3-9816842-0-9, “Carbonated”, Antonia Henschel, Trademark Publishing, 2014, 56 pagina’s.


Gerelateerde artikelen