Het fantastische realisme in kunst van Rudolf Hausner

18 mei 2015

Het werk van kunstenaar Rudolf Hausner (1914-1995) staat centraal in een mooie overzichtstentoonstelling in het Museum Würth. Aanleiding voor de retrospectieve expositie is de honderdste geboortedag van deze belangrijke vertegenwoordiger van het Weense Fantastisch Realisme.

Het fantastische realisme in kunst van Rudolf Hausner

Rudolf Hausner. Ich bin Es

Tot en met 7 juni 2015 toont het museum, dat hoort tot het internationaal opererende concern Adolf Würth GmbH & Co. KG, aan de hand van rond de 70 kunstwerken het leven en de bijzondere werken van de kunstenaar. Het getoonde werk komt voor het grootste deel uit de eigen collectie en is aangevuld met schilderijen uit diverse privé collecties. De werken komen uit een periode van 1936 tot en met 1995 en laten tevens op een aangename en kleurrijke wijze zijn ontwikkeling als kunstschilder zien. Zijn inspiratie onttrok hij in eerste instantie uit het werk van Paul Cézanne.

Al snel ontwikkelde hij vanaf 1948 zijn individuele ikonografische stijl met Adam als een centraal figuur, een alter ego van de kunstenaar. Zijn stijl is herkenbaar en uiterst krachtig in beelden en voorstellingen. Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci speelt een hoofdrol in meerdere unieke schilderijen met veel respect voor deze historische voorstelling. Bij de expositie toont het museum sculpturen en een begeleidende rijk geïllustreerde catalogus maakt het geheel ruim compleet.

ISBN 978-3-89929-292-3, “Rudolf Hausner. Ich bin Es”, C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2014, 152 pagina’s.

Museum Würth, Reinhold-Würth-Straße 15, D-74653 Künzelsau, www.kunst.wuerth.com.


Gerelateerde artikelen